Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Zázvorové pivo

Nejprodávanější

3 položek celkem
GRIZLY Třtinový cukr 1000 g
58 Kč
0066812
pivo 8469
České zázvorové pivo/limonáda kit
749 Kč
8470

Zázvorové pivo je tak trochu matoucí výraz, protože je třeba v první řadě rozlišit proces výroby a vstupní ingredience. Zázvorovým pivem můžeme mít na mysli klasické pivo z ječného sladu, pouze ochucené zázvorem, s obsahem alkoholu, který odpovídá například deseti nebo dvanácti stupňovému pivu. A zázvorové pivo je také fermentovaný nápoj, vyráběný přímo ze zázvoru, který však téměř žádný alkohol neobsahuje.

My se přidržíme té druhé varianty, výroby zázvorového kvašeného nápoje. Základ receptu na zázvorové pivo tvoří pochopitelně zázvor, ten ovšem není obtížné zakoupit, protože je velmi dobře dostupný. Ten se důkladně opláchne (pouze vodou), nastrouhá a vloží spolu s vodou do vhodné skleněné nádoby. Přidá se startovací kultura a třtinový cukr, láhev se přikryje jemným plátnem, aby byl do ní zajištěn přístup vzduchu, a tato směs se nechá fermentovat při pokojové teplotě a každý den se po dobu zhruba jednoho týdne kultura přikrmuje cukrem a přidává i nastrouhaný zázvor.

Na závěr se ve vhodném kuchyňském hrnci krátce povaří nakrájený zázvor s vhodným kořením, které pivu dodá specifickou chuť, většinou to bývá máta, skořice nebo hřebíček, a po vychladnutí se toto smíchá s fermentovanou směsí a nechává se vše ještě několik dnů dofermentovat.

Toto zázvorové pivo tedy neobsahuje alkohol a je vhodné i pro děti a samozřejmě i pro řidiče. Mohli bychom říci, že jde spíše o osvěžující nealkoholickou limonádu s bublinkami, než o typický pivní mok z rodinného pivovaru, ale co je podstatné, uvnitř se nachází zdraví prospěšné probiotické mikroorganismy, které v trávicím traktu vykonávají důležitou službu – pomáhají trávit potravu, rozkládají ji na lépe využitelné složky, likvidují patogenní bakterie, napomáhají řízené detoxikaci organismu a posilují přirozené funkce imunitního systému.