Triphala znamená v doslovném překladu tři ovoce. Jedná se o kombinaci plodů tří bylin – amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia belerica) a haritaki (Terminalia chebula). Přestože chuť směsice těchto plodů není nijak závratná, jejich účinky na lidský organismus za to stojí.
Triphalu přivedla na svět ájurvédská medicína dávno před několika tisíci lety. Tato stará indická léčebná nauka staví své postupy na celostním přístupu ke zdraví člověka a na řešení příčin a nikoli příznaků špatného tělesného stavu člověka – a právě tyto podmínky triphala dokonale splňuje.
Směs tří plodů má blahodárné účinky na zdraví lidí hned v několika směrech. Podle ájurvédy celkově harmonizuje a regeneruje organismus. Má detoxikační účinky a zvyšuje obranyschopnost organismu, dodává energii a zvyšuje tak celkovou tělesnou vitalitu. Příznivě působí na trávící soustavu člověka – podporuje její funkci, čistí a vylučuje škodliviny, podporuje vstřebávání živin, zabraňuje nadýmání a má dobrý vliv na peristaltiku střev. Triphala také vyživuje a omlazuje tkáně. Zlepšuje krevní oběh, snižuje tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Jedná se o silný antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály. Podle ájurvédy triphala rovněž harmonizuje všechny tři hlavní energetické charakteristiky člověka - dóši.
Jak je tedy vidět, jedná se o velice účinnou kombinaci bylin, kterou ájurvéda velice často doporučuje pro posílení zdraví člověka.
Triphalu můžete užívat jak v podobě prášku anebo tablet. Prášek je možné nejen rozmíchat ve vodě a vypít, ale také z něj můžete uvařit čaj.
Jestliže chcete posílit své zdraví, pak vsaďte na opravdu kvalitní přírodní produkt bez přidaných látek, barviv a dochucovadel. Ideální je produkt v bio a raw kvalitě, který je zárukou maximální kvality použitých přírodních složek a jejich šetrného zpracování.