Tlusté a tenké střevo
Nejprodávanější
Česká republika je nechvalně proslulá jednou z předních pozic v žebříčku rakoviny tlustého střeva. V roce 2012 jsme byli dokonce na prvním místě. Toto je jasný signál k tomu, že to s naší stravou zřejmě není v pořádku, a že bychom měli něco změnit. Největší podíl viny na tomto faktu má konzumace červeného masa a uzenin, alkoholu, sladkostí, bílého pečiva, kouření a absence vlákniny v jídelníčku. Řešení je přitom tak snadné – nahradit maso kombinací celozrnných obilovin a luštěnin a sladkosti ovocem a zeleninou, ořechy a semínky.
Vláknina
O vláknině se dnes vedou bouřlivé debaty, protože pokud schází v jídelním menu, odpadní metabolity z potravy zůstávají dlouho ve střevním traktu, kde hnijí, a doslova tráví organismus těmito jedy. Přirozeným zdrojem vlákniny jsou opět luštěniny, ořechy, ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Naopak v bílém pečivu téměř žádnou vlákninu nenajdete, stejně tak v mase, takže takový párek v rohlíku nebo masový hamburger (bez zeleninového salátu) vám rozhodně neprospějí.
Chlorella a Spirulina
Kdo z vás vnímá, že by měl na sobě více zapracovat a zlepšit stav tenkého střeva i tlustého střeva, může sáhnout po osvědčených přírodních lécích, kam patří i sladkovodní řasa Chlorella a sladkovodní sinice Spirulina. Obsahují mnoho vlákniny a perfektně detoxikují a zároveň vyživují trávicí trakt.
Mořská řasa Kelp
Vynikajícím pomocníkem v detoxikaci střev a jejich výživě jsou i mořské řasy Kelp. Obsahují mnoho cenných minerálů a rovněž spoustu vlákniny, která na sebe naváže jedy, usazené na vnitřních stěnách střevní výstelky.
Ájurvédské čaje
A kdo důvěřuje indické Ájurvédě, může vyzkoušet detoxikační bylinnou čajové směsi Shunthi, Pinta, Triphala nebo Vata. Pochopitelně je důležité nezapomínat na dostatečný pitný režim, aby nedocházelo k zácpě, a organismus se pak mohl jedů rychleji zbavit.
Křemelina
Vyzkoušet můžete i Křemelinu, což jsou rozemleté schránky jednobuněčných řas, tzv. rozsivek, které také účinně zbavují trávicí trakt odpadního materiálu. Křemelina je i vydatným zdrojem dobře vstřebatelného organického křemíku.