Sušené ovoce a zelenina teplem
Nejprodávanější
Přirozená konzervace
Čerstvé ovoce je pochopitelně nejchutnější v okamžiku, kdy je zralé, a utržené ze stromu nebo z keře. Má však velmi omezenou trvanlivost, některé druhy vydrží v domácnosti při pokojové teplotě i několik týdnů, to však neplatí pro všechny plody. A právě rychlá kazivost ovoce byla důvodem, proč jej lidé začali uchovávat buď ve formě kompotů a džemů, anebo jako sušené.
Sušení je velmi stará metoda konzervace, jde o to, že plody se zbaví vody, která je živnou půdou pro různé mikroorganismy, zejména bakterie, hnilobu a plísně. Samotný cukr v ovoci pak působí jako konzervační činidlo, čehož jsou si dobře vědomi lidé, kteří doma vyrábí marmelády a džemy.
Poučme se od našich předků
Naše babičky a prababičky ještě pamatují dobu, kdy se plody ze zahrady běžně sušily, většinou šlo o jablka, hrušky a švestky známé jako křížaly. Bylo to sušené ovoce bez cukru a dalších nežádoucích příměsí, které vydrželo doma i přes celou zimu. Křížaly také dříve nahrazovaly nezdravé zákusky s bílým cukrem a dnes kouzlo nesířeného sušeného ovoce objevuje čím dál více zájemců o zdravou výživu.
Dnes se proces sušení využívá poměrně běžně pro tuzemské i exotické druhy ovoce a zeleniny. Nejšetrnější je přirozeným teplem na slunci nebo v sušičkách, kde teplota nepřekračuje 45 stupňů, aby byly zachovány všechny cenné látky včetně enzymů a antioxidantů. Podstatné je, aby sušené ovoce nebylo sířené (ošetřené oxidem siřičitým) a aby neobsahovalo žádné příměsi, jako jsou konzervační látky, cukr, nebo rostlinné oleje. Některé druhy exotického ovoce se suší přímo v zemi původu ihned po sklizni, aby se zabránilo jejich rychlé zkáze, jde například o plody fíků, datlí, nebo kustovnice čínské. Dnes roste poptávka i po surovinách, které pocházejí z ekologického zemědělství – pěstované s přirozenými organickými hnojivy, označené certifikátem BIO. Sušené ovoce e-shop je jednou z možností, jak výhodně zakoupit BIO produkty sušené teplem nebo mrazem (lyofilizací), a to bez obsahu nežádoucích příměsí a syntetických konzervantů.