ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

23 položek celkem
GRIZLY Jahody lyofilizované XXL 125 g
180 Kč
00618089
Brusinky BIO sušené mrazem 20g
119 Kč
846
GRIZLY Lyo mix Šestka 125 g
166 Kč
00623810
GRIZLY Mango lyofilizované XXL 125 g
180 Kč
00620982
GRIZLY Maliny lyofilizované XXL 125 g
212 Kč
00618094
Lyofilizované maliny 50g
149 Kč
1914
Lyofilizované borůvky 50g
Lyofilizované borůvky 50g
Na objednávku: 3 dní
109 Kč
1926
Borůvky lesní BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
843
Lyofilizovaný banán 50g
69 Kč
1929
3c03990c7ac6974a4ccd617eaed42800 lyo smoothie 20 g s hromadkou novy
62 Kč
4210
jahod
89 Kč
1917
GRIZLY Ananas lyofilizovaný XXL 125 g
179 Kč
00622299
Maliny BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
2747
brosk
104 Kč
1923
Jahody BIO sušené mrazem 20g
119 Kč
2741
Lyofilizovaný ananas 50g
Lyofilizovaný ananas 50g
Na objednávku: 3 dní
99 Kč
1932
Lyofilizovaný černý rybíz 50g
89 Kč
1905
Lyofilizované ostružiny 50g
93 Kč
1911
maracuja
95 Kč
14328

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.