Sušené meruňky
Nejprodávanější
Meruňky jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce, které lze vypěstovat i na našem území. Do Evropy pronikla tato ovocná dřevina v osmém století našeho letopočtu z asijského kontinentu, v Čechách je známa až od 14. století.
Někteří moudří lidé je považují za královnu ovocných plodů, vzhledem k jejich obsahu cenných biologicky aktivních látek. Lze je konzumovat syrové, uchovávat je v podobě džemu nebo kompotu, anebo si je dopřát jako meruňky sušené. Hodí se na přípravu ovocných kaší, nepečených i pečených dortů a koláčů, do ovocných koktejlů a jako sušené do oříškových směsí. Mají navíc velmi výraznou a lahodnou chuť, a proto je také po čerstvých i sušených meruňkách obrovská poptávka.
Karoten a vitamín C
Meruňky obsahují značné množství vitamínu C, provitamínu A – karotenu, a anthokyanů, čemuž napovídá i jejich výrazně oranžová barva. Pokud si dopřejete pouhých šest plodů, získáte kompletní denní dávku vitamínu A. Oba vitamíny jsou velmi silnými antioxidanty, podobně jako anthokyany, které se nachází jak v měkké zralé dužině, tak i ve slupce.
Velký význam mají i vitamíny skupiny B a bioflavonoidy, jejichž počet vědci odhadují na dvě stě. Dále obsahují minerální prvky, zejména měď, hořčík a vápník a také zinek, selen, fosfor, draslík, fluor, chrom, kobalt, bór a dalších přibližně dvacet minerálů a stopových prvků.
Nejvyšší podíl jejich složení tvoří sacharidy a vláknina, malé množství proteinů a téměř žádný tuk. Vláknina i přes vyšší kalorickou hodnotu reguluje trávicí proces a tím pádem významně snižuje glykemický index tohoto ovoce. Mohou jej tedy konzumovat bez obav i diabetici.
Nesířené sušené plody
Většina sušených ovocných plodů v obchodní síti je ošetřena tzv. sířením. Jde o vystavení produktů toxickému oxidu siřičitému, který hubí mikroorganismy, ale zároveň může mít u citlivých jedinců nepříznivý dopad na jejich zdraví. Mohou se objevit různé projevy přecitlivělosti, jako jsou žaludeční nevolnost, podráždění dýchacích cest, astmatický záchvat, potíže se žlučníkem atd. Sušené meruňky nesířené takto ošetřeny pochopitelně nejsou, protože cukr v ovoci působí jako konzervant, a jestliže je proces sušení šetrný, není třeba se obávat zdravotního rizika napadení plísněmi nebo bakteriemi. Cena sušených meruněk je velice různá, záleží na jejich původu a způsobu sušení, přičemž nejšetrnější je lyofilizace za nízkých teplot a nízkého tlaku vzduchu, kdy si ovoce zachová většinu svých původních vlastností a živin.