ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč
3 položek celkem

Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy, prastarého obilí, které bylo oblíbené už ve středověku. Na rozdíl od moderní pšenice nebyla špalda geneticky upravována, což znamená, že si zachovala původní výživové vlastnosti. Má jemně oříškovou chuť a lehce nasládlé aroma, díky čemuž skvěle doplní sladké i slané pokrmy. Protože má široké využití v kuchyni, je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Je mnoho důvodů, proč ji zařadit do svého jídelníčku.

Proč zvolit špaldovou mouku?

Špaldová mouka se vyznačuje vysokým obsahem živin a je lépe stravitelná než klasická pšeničná mouka.

  • Vyšší podíl bílkovin, který je potřebný pro správný růst svalů a celkovou regeneraci organismu.

  • Vysoký obsah vlákniny pro změnu podporuje zdravé trávení a delší pocit sytosti.

  • Minerály a vitamíny, jsou další velmi významnou skupinou. Je totiž bohatá na hořčík, fosfor, železo, zinek a vitamíny skupiny B.

  • Obsahuje nižší procento lepku. Aby nedošlo k neporozumění, tak špalda obsahuje lepek, ale v jiné formě než běžná pšenice, což může být lépe snášeno některými lidmi s citlivostí na lepek.

Druhy špaldové mouky

  • Celozrnná špaldová mouka – obsahuje celé zrno včetně otrub a klíčků, což znamená více vlákniny a minerálů.

  • Bílá hladká špaldová mouka – jemně mletá, s nižším obsahem otrub, vhodná pro pečení jemnějších moučníků a pečiva.

Jak ji využít v kuchyni?

Špaldová mouka je univerzální a skvěle se hodí pro různé druhy pečení i vaření. Pečivo i chleba jsou přirozeně nadýchané a chutnější, díky oříškovému nádechu. Nemusíte se bát pustit do pečení sušenek a koláčů, protože ani v tomto případě nezklame. Je to skutečně skvělá alternativa k běžné mouce, dodává jemnější strukturu a přirozenou sladkost. Ještě jste nezkusili domácí špaldové těstoviny? Tak to musíte vyzkoušet, jsou nejen chutné, ale i výživné. A nemusíte se bát se špaldovou moukou zahušťovat, protože ji lze skutečně použít všude tam, kde používáte klasickou mouku.