Pšenice špalda je prastará odrůda pšenice, která se v naší zemi pěstovala ještě před tím, než do zemědělství zasáhla průmyslová revoluce. V té době lidé začali dávat přednost hektarovým výnosům před kvalitou a výživovými vlastnostmi původních odrůd a špalda postupně upadala v zapomnění.
V současné době však špalda zažívá opětovnou renesanci, a není divu, vždyť se může pochlubit dvěma zásadními přednostmi, a sice obsahuje velmi mnoho vlákniny, což má svůj význam při snížení glykemického indexu ve stravě, a zároveň má větší objem vlákniny příznivý vliv na pšeničný lepek, který nemá tendenci agresivně působit v trávicím traktu. To se týká ale osob zdravých, lidé s nesnášenlivostí lepku se bohužel musí špaldě vyhnout. Pšenice špalda obsahuje i více živin, zejména minerálních prvků a vitamínů skupiny B i vitamínu E.
Z pšenice špaldy lze péct chléb a další slané i sladké pečivo, zákusky a dorty a můžete jí využít i pro přípravu palačinek nebo lívanců. Špaldu lze také povařit v podobě celého zrna, nejlépe v tlakovém hrnci, a podávat ji jako velmi sytou a výživnou přílohu.