ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Slazené cukrem

Nejprodávanější

JAM Meruňka 230g bio
JAM Meruňka 230g bio
Skladem
0010968
 
90 Kč
JAM Malina 230g bio
JAM Malina 230g bio
Skladem
0010971
 
90 Kč
JAM Borůvka 230g bio
JAM Borůvka 230g bio
Skladem
0010969
 
90 Kč
JAM Jahoda 230g bio
JAM Jahoda 230g bio
Skladem
0010970
 
90 Kč
JAM Ostružina 230g bio
 
90 Kč
6 položek celkem
JAM Meruňka 230g bio
90 Kč
0010968
JAM Malina 230g bio
90 Kč
0010971
JAM Borůvka 230g bio
90 Kč
0010969
JAM Jahoda 230g bio
90 Kč
0010970
JAM Ostružina 230g bio
90 Kč
0010967
Povidla švestková slazená 250g bio
143 Kč
0010966

Naši předkové sice neměli laboratorní přístroje a měřicí metody, ale lépe využívali svou intuici. Ta jim napovídala, že pokud chtějí konzervovat ovoce na zimu do podoby džemu či marmelády, a jedná se o druhy méně sladké a kyselejší, například ostružiny nebo rybíz, bude nutné přidávat do rozvařeného ovoce určité množství cukru. Cukr je totiž vynikající konzervant a zajistí, aby se uvnitř nerozmnožovaly žádné mikroorganismy. Některé druhy ovoce se ale přislazovat cukrem nemusí, namísto cukru postačí jako konzervant jablečný koncentrát, který tu nepůsobí rušivě a nemění chuťové vlastnosti daného výrobku.

Jedinou nevýhodou jakéhokoli cukru je, že obsahuje sacharózu, a tu lidský organismus musí nejprve podrobit štěpení na fruktózu a glukózu, přičemž ke štěpnému procesu je zapotřebí zejména hořčík, vápník a vitamíny skupiny B. Proto je také velmi důležité ke slazení džemů používat výhradně cukr hnědý, například třtinový, neboť v kvalitním třtinovém hnědém (nerafinovaném) cukru jsou vitamíny B, hořčík i vápník hojně zastoupené.

Zde je i odpověď na otázku, proč se zříci rafinovaného, nejčastěji bílého řepného cukru, který tyto minerály a vitamíny takřka vůbec neobsahuje, a naopak je štěpením sacharózy odčerpává z organismu – okrádá nás o ně.

Naši předkové v dobách před průmyslovou revolucí rafinovaný cukr vůbec neznali, a tak používali pouze cukr hnědý, a jak se později potvrdilo, byla to dobrá volba.

Ovoce obsahuje převážně fruktózu a glukózu, zatímco sacharózu jen ve velmi malém množství. Například v meruňkách, broskvích, datlích a jablkách najdete přibližně osm procent sacharózy, ale takové třešně nebo hroznové víno sacharózu vůbec neobsahují. A pro zajímavost – kvalitní včelí med v sobě ukrývá také velmi málo sacharózy, zpravidla do pěti procent, i když třeba v takovém akátovém medu najdete sacharózy o něco více, ale jsou to jen jednotky procent.