Makovec s kokosovým máslem
Máme tu snad nějakého milovníka máku? Jestli ano, tak honem do kuchyně! Potěší vás nejen snadná a rychlá příprava, ale i super maková chuť. Mimo jiné si vystačíte pouze s pár ingrediencemi. To je zkrátka výhra! Navíc je tento recept bez cukru, mouky a laktózy – potěšení pro všechny alergiky. Tento koláč je lowcarb – bez sacharidů, nečekejte od něj tedy výrazně sladkou chuť. Pokud máte přece jen rozmazlený jazyk, zkuste místo cukrů přistrouhat jablko nebo banán, docílíte tak příjemné přirozeně sladké chuti.
Co potřebujete:
150 g mletého máku
50 g mletého kokosu
1 lžička prášku do pečiva
1 cuketu (300 g)
110 ml mandlového/kokosového mléka
5 vajec (4 pokud máte velká) žloutky a bílky zvlášť
1/4 lžičky soli
sladidlo dle chuti a volby
kokosové máslo
kokosové plátky
forma - kokosový olej a pečící papír
V míse si smícháme mák, kokos, sůl, prášek do pečiva a žloutky (případně ještě sladidlo). Cuketu oloupeme a nastrouháme a důkladně smícháme s mákem, přilijeme mandlové mléko a znovu promícháme. Bílky si vyšleháme v tuhý sníh. Opatrně je postupně vmícháme ke směsi. Připravíme si formu, kterou nejdříve vymažeme kokosovým olejem, poté vystřihneme kolečko pečícího papíru a dáme na dno formy. Směs nalijeme do takto připravené formy a dáme péct na 190’ 25-30 minut. Zkontrolujeme špejlí. Po upečení koláč vyndáme a na ještě teplý dáme tolik lžic kokosového másla, na kolik jich zrovna máme chuť. ????
Kokosové máslo se na teplém koláči postupně rozehřeje. Rozetřeme ho po celé ploše a koláč nazdobíme například kokosovými plátky a citrónem.
Přejeme příjemný makovokokosový zážitek!