Pomerančové sirupy
Nejprodávanější
Pomeranč patří i v zimním období v našich končinách k nejoblíbenějšímu ovoci, a to i přesto, že roste a dozrává v tropech. Mnozí z nás si pomeranče kupují na výrobu džusu v domnění, že pro svůj organismus udělají to nejlepší, co mohou. Ne vždy je však vhodné dopřát si větší počet pomerančů naráz.
Nepodceňujte tepelný vliv domácího sirupu
Domácí pomerančová limonáda se vyrábí důmyslným způsobem, aby vám nejen chutnala, ale aby váš organismus nezatěžovala tak, jako klasická pomerančová šťáva. Co tím máme na mysli?
Pomeranče rostou v tropických či subtropických oblastech zeměkoule, a tomu také odpovídá jejich složení. Jsou totiž vhodné především pro místní obyvatelstvo, tedy tam, kde se lidé převážně pohybují venku za vyšších teplot ovzduší. Pomeranče, stejně jako ostatní citrusy, mají tedy tendenci ochlazovat organismus, a co se stane, jestliže si vymačkáte šťávu ze tří pomerančů a vypijete ji v zimě, kdy se potřebujete spíše zahřát? Oslabíte tím trávení (hlavně slezinu a slinivku) a můžete si tím paradoxně přivodit i nachlazení.
Pomerančová limonáda se naopak vyrábí s přídavkem pomerančové kůry a hřebíčku. Hřebíček je silně zahřívající koření a pomerančová kůra rovněž zahřívá (na rozdíl od šťávy a dužiny). Máte tedy před sebou zajímavou chuťovou kombinaci pomeranče a hřebíčku a zároveň perfektně vyladěný domácí pomerančový sirup, vhodný i pro lyžaře na sjezdovce. A ruku na srdce, neustále se dopovat při lyžování svařákem není nejlepší nápad vzhledem k vysokému obsahu alkoholu, s nímž si také můžete přivodit závislost.
Pomerančový sirup je vhodný i jako dárek třeba pod vánoční stromek, tedy v období, kdy se lidé doslova dopují exotickým ochlazujícím ovocem. Zároveň tím máte možnost obdarované osoby poučit, aby nepodceňovaly tepelný vliv potravin, a aby raději vyzkoušeli pomeranč na jiný způsob, než byli doposud zvyklí.