Pohanka je bezlepková obilovina, která v současné době zaznamenává vzestupný trend zájmu veřejnosti vzhledem k jejím nutričním hodnotám a některým vlastnostem, které žádná jiná potravina nenabízí.
Vysoký obsah rutinu – rutin bývá často podceňovaná nebo opomíjená látka, je to rostlinný flavonoid, který je v pohankových semenech bohatě zastoupen. V lidském organismu je prospěšný hlavně při udržování pevnosti a pružnosti cév, tedy žil a tepen a krevních vlásečnic. Zdravý cévní systém se pak stará o komplexní zásobování těla živinami, zejména ze stravy. Jinými slovy - s poškozenými cévami se nedopraví živiny do všech míst v těle, a to pak může znamenat špatné okysličování tkání, nedostatečnou regeneraci a možný vznik nádorových onemocnění.
Kromě rutinu naleznete v pohance velmi mnoho vitamínů skupiny B, vlastně celý B komplex kromě vitamínu B12. Významný je i obsah vitamínu E a také minerály, zejména hořčík, vápník, měď, železo, selen, fosfor a mangan.