Pistácie je plod exotického stromu Pistacia vera, hojně se pěstuje na Středním východě a ve Středomoří. Vyhovuje mu subtropické klima s nízkou vlhkostí vzduchu, ale údajně nedokáže přečkat silný mráz, lze jej tedy vypěstovat ve středoevropských podmínkách pouze ve sklenících. Menší množství slunečního svitu však v našich podmínkách nedovolí plodům, aby uzrály. Chutné a zdravé oříšky se k nám tedy musí dovážet. Můžeme si je dopřát jako samostatné oříšky, anebo si pochutnat na vynikajícím pistáciovém másle nebo krému.
Pochoutka v RAW kvalitě
Pistáciový krém je skutečně chutnou a výživnou potravinou. Mnozí výrobci dbají na jeho kvalitu velmi šetrným zpracováním a lze o něm tvrdit, že jde o tzv. RAW potravinu. Důležité je, aby výrobní proces probíhal za nízkých teplot, které by neměly přesáhnout 42 stupňů Celsia. Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to ztrátu cenných enzymů a antioxidantů. Technologický postup spočívá v rozemílání, drcení a lisování původních pistáciových semen, a to bez přídavků soli, rostlinných, zejména ztužených tuků, barviv, chuťových zvýrazňovačů, stabilizátorů a rafinovaného cukru.
Slané i sladké pokrmy, kosmetické přípravky
Výrazná chuť pistácií, připomínající exotické oblasti, zvláště vyniká v ovocných a sladkých pokrmech. Většina z vás již někdy ochutnala pistáciovou zmrzlinu, ovšem velmi chutné jsou i koláče, nepečené dorty s tvarohem, pudinky a ovocné koktejly. Hodí se i do slaných jídel pro dochucení těstovinových pokrmů se sýrem, pečeného kuřecího masa a ryb. Krémovou konzistenci pistácií oceníte i na přípravu pomazánek, nebo do obilných kaší.
Pistáciové máslo a olej se využívá i pro kosmetické účely, kdy pokožku velmi dobře vyživuje a hydratuje zejména při masážích. Obecně jsou rostlinné oleje, lisované za studena, základem mnoha kosmetických přípravků, z nichž vynikají především mandlové, olivové a pistáciové.