Svým tvarem připomínají naše vlašské ořechy, z botanického hlediska jsou také do jisté míry jejich příbuzní. Odlišují se však svým složením, zejména obsahem nenasycených mastných kyselin. Obsahují mnohonásobně více mono nenasycených kyselin, které jsou tzv. metabolicky neutrální, tím pádem nejsou tolik náchylné na žluknutí. Vlašské ořechy naopak rychleji na vzduchu oxidují – žluknou, ale mají ve srovnání s pekanovými oříšky zas větší množství cenných omega-3 mastných kyselin.
Nelze tedy jednoznačně tvrdit, že některé z druhů ořechů jsou nejlepší, a jiné naopak podřadné, každý z nich má své specifické složení a vlastnosti a ideální je vzájemně je střídat nebo kombinovat.
Ořechy pekanové jsou velmi kalorické, obsahují totiž přibližně 72 procent tuku a zbývající podíl hmoty tvoří proteiny a sacharidy. Měli bychom je konzumovat střídmě, vhodné je střídat s jinými druhy ořechů či semínek. Ořechy a semena jsou obecně považována za koncentrovaný zdroj živin, kromě zdravých tuků a olejů vykazují velmi vysoký obsah vitamínů, antioxidantů, enzymů a minerálů. Především vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, selen, měď, fosfor a draslík.
Důležitou složkou této přirozené přírodní stravy je vláknina – tu obsahují všechny druhy ořechů i semínek. Vláknina je stále v současné populaci ve stravovacím režimu nedostatečně zastoupena a její nízký podíl v pokrmech z bílé vymleté mouky a bílého rafinovaného cukru je jedním z příčin mnoha zdravotních problémů.
Samotné, nebo ke slaným či sladkým pokrmům
Využití pekanových ořechů je velmi pestré, zahrnuje pokrmy jak sladké, tak i slané a pikantní. Můžete z nich vyrobit pomazánku, přidat je do směsi ořechových zákusků a dezertů, anebo s nimi doplnit müsli, ovocné koktejly a zmrzliny. Vyzkoušet můžete i některý z receptů na pekanový koláč, například s javorovým sirupem.
Cena pekanových ořechů je zhruba trojnásobně vyšší než u ořechů vlašských, ta však koresponduje s tím, že se jedná o exotickou dřevinu, jejíž domovinou jsou teplé oblasti Severní Ameriky. Ořechovec pekanový roste převážně v USA, ve státech Kentucky, Indiana, Texas, Oklahoma, Missouri, Illinois a Arkansas.