Pečení domácího chleba je výzvou pro každého, kdo chce sám sobě nebo ostatním prokázat, že také ovládá pekařské řemeslo. Pekaři byli považováni za skutečné mistry již ve středověku a byl to jeden z prvních cechů, který využíval svých cechovních práv uvnitř Království českého.
K domácímu pečení chleba potřebujete prověřené suroviny, nejlépe v BIO kvalitě, a chcete-li navázat na mistrovství pekařů, předávaná z generace na generaci již po staletí, měli byste mít k dispozici i žitný kvásek. Ten byl pro zadělávání těsta na chléb nepostradatelný a byl vždy srdcem výrobního procesu.
K pečení chleba, respektive ke kynutí těsta, jsou zapotřebí vhodné nádoby, v ideálním případě z přírodních surovin. Mohou to být ošatky na chléb z tradiční košíkářské výroby, která v Morkovicích na Kroměřížsku pokračuje již od 17. století, tedy z doby renesance, kdy byly pro pekařské cechy ošatky na chléb vítaným pomocníkem.