Ořechy, oříšky a semínka BIO
- Arašídy
- Dýňová semínka
- Kešu
- Kokos strouhaný
- Kokosové chipsy
- Lískové ořechy
- Lněná semínka
- Makadamové ořechy
- Mandle
- Ořechové tyčinky
- Para ořechy
- Pekanové ořechy
- Piniové ořechy
- Pistácie
- Slunečnicová semínka
- Směs ořechů
- Vlašské ořechy
Nejprodávanější
Zdravé tuky – oříšky, ořechy a semínka jsou bohatou zásobárnou zdravých tuků. Většinou jde o převahu nenasycených mastných kyselin – mono nenasycených, anebo omega-3 a omega-6. Tuk je nezbytnou součástí našeho jídelníčku, a zvláště ten rostlinný by v něm neměl chybět.
Vláknina – zdá se to až překvapivé, ale i v dnešní době, kdy významně vzrostl počet zájemců o zdravou výživu, je na talířích strávníků nedostatek vlákniny. Způsobují to různé výrobky z bílé mouky nebo pochutiny z rafinovaného cukru, slazené sycené nápoje, dorty, zákusky, mléčné výrobky, maso a uzeniny, což jsou zdroje, které vlákninu neobsahují téměř vůbec. Naopak mnoho ji najdete v ořeších a rostlinných semínkách, zvláště pak ve slunečnici, dýňových semenech, mandlích a vlašských a lískových oříšcích.
Rostlinné proteiny – podobně jako u luštěnin a některých obilovin je obsah proteinů v oříšcích, semenech a sušených plodech přibližně v rozmezí od dvaceti do třiceti procent. Rostlinná strava má skutečně proteinů dostatek, důležité je vhodně poskládat jídelníček tak, aby vyhovoval i veganům a vegetariánům, kteří nekonzumují maso nebo potraviny živočišného původu. Ovšem i konzumenti masitých pokrmů mohou do své stravy zařadit jídla bezmasá a zároveň výživná, jako jsou např. ovesné kaše, omelety a palačinky, pomazánky z cizrny nebo fazolí, arašídové a oříškové krémy a mnoho dalších.
Vitamíny a minerály – obsah minerálních látek a vitamínů, zejména vitamínu E, K a skupiny B je v semenech a oříšcích značný. Jsou to v podstatě plody, z nichž by měla začít vyrůstat nová rostlinka, a pro její klíčení a počáteční dny jejího růstu je nutné, aby čerpala živiny právě ze semenného jádra. Koncentrovaná forma minerálů, stopových prvků a vitamínů má nezastupitelný význam i pro výživu člověka a spolu s ovocem, zeleninou, obilovinami a luštěninami tvoří základní pilíř zdravé a racionální stravy.