Za nejlepší rostlinné oleje na trhu je již mnoho let považován panenský olivový olej. Je to dáno jeho složením i způsobem zpracování. Olivový olej extra panenský je vždy lisován z těch nejlepších, plně zralých plodů, a vždy se jedná o olivový olej lisovaný za studena. Tímto procesem se v konečném produktu objeví většina původních živin v přirozeném složení, tím pádem neobsahuje nejlepší olivový olej žádné konzervanty a není ochuzen o některé vitamíny, minerály a enzymy.
Olivový olej panenský lze konzumovat za studena i po tepelné úpravě. Olivový olej na vaření a stejně tak i olivový olej na pečení je vhodné zahřát na maximální teplotu 170 stupňů Celsia, aby nedošlo k jeho přepálení, za těchto podmínek je však tepelná úprava bezpečná a chuťově bezkonkurenční. Olivové oleje se v naší kuchyni používají již mnoho let a olivový olej za studena lisovaný je také běžnou součástí stravy národů ze Středomoří. Olivový olej kvalitou předčí běžné konzumní oleje v obchodech, a proto by vás vyšší položka při nákupu panenský olivový olej cena neměla překvapit.
Až budete nakupovat extra panenský olivový olej, buďte pozorní, zda jde o BIO olivový olej, protože olivový olej složení je u výrobků BIO kvalitativně lepší, než u oleje olivového z neprověřených surovin. Jde zejména o obsah pesticidů a herbicidů.
U kvalitního olivového oleje prodej pamatuje na jeho několik základních velikostí. Jde buď o olivový olej 1l, případně 0,5 nebo 0,75 l. U extra panenského olivového oleje cena odpovídá jeho způsobu výroby, která bývá vyšší, než například u olivového oleje z pokrutin, a vyšší cena bývá i u ochucených olivových olejů.
Každopádně, ať už se jedná o panenský konopný olej, anebo olivový olej, cena těchto výrobků není tak vysoká, že byste si nemohli dovolit potravinářský výrobek špičkové jakosti, prospěšný vašemu zdraví.