Moruše bílá (morus alba pendula) BIO
Když se řekne moruše, tak si většina lidí vybaví bource morušového a výrobu hedvábí. A to i přesto, že plody moruše bílé (Morus alba pendula) byly dříve i u nás běžně sklízeným ovocem.
Moruše bílá (Morus alba) je strom, který pochází z Číny. Jeho plody, rovněž nazývané morušemi, jsou souplodím nažek, které se velmi podobají ostružinám. Mají bílou anebo světle růžovou barvu, chutnají sladce a jsou plné vitamínů.
Pěstování moruší se již před stovkami let rozšířilo i do Evropy. A i v našich končinách bylo běžné zpracovávat plody moruše na vína, mošty, marmelády anebo třeba sušením. Nicméně postupně byla moruše zapomenuta. Pokud byste chtěli plody moruše sklízet i vy, není nic jednoduššího, než si tento teplomilný strom vysadit na zahrádku. Čerstvé plody se rychle kazí, takže jediný způsob, jak si je vychutnat, je sklízet vlastní. Naopak sušené moruše si můžete bez potíží koupit.
Moruše sušená je velmi sladká. Chutná medově a můžete ji přidávat do různých cereálních směsí, kaší, využít je při přípravě dezertů anebo je konzumovat jen tak či ve směsi oříšků.
V každém případě je dobré se o prodej moruše zajímat a toto skoro zapomenuté ovoce vyzkoušet. A to i ze zdravotního hlediska.
Moruše obsahují velké množství přírodních cukrů, vlákninu i bílkoviny, neobsahují žádný tuk. Jsou bohaté na vitamíny – především vitamín C a K, a najdete v nich také minerály - železo, vápník, fosfor, draslík a hořčík.
Na prodej bílé moruše se proto zaměřte nejen kvůli chuti, ale také pro zdraví. Ideální volbou jsou sušené moruše s bio certifikací.
Čínská medicína využívá moruši kvůli její schopnosti léčit únavu a slabost. Podle této léčebné nauky moruše údajně prospívají ledvinám, snižují tlak, léčí chudokrevnost, zlepšují spánek, zklidňují a jsou nápomocné při léčbě rakoviny. Jednoznačně tedy prospějí našemu zdraví.