Mléčné kultury
Nejprodávanější
Mléčnou kulturou rozumíme mikroorganismy, které rozkládají mléčný cukr – laktózu na jednodušší organické látky, a tím se pro lidský organismus stávají lépe stravitelnými. Toto je také jeden z důvodů, proč lidem doporučit konzumaci mléčných výrobků s mléčnou kulturou a dát jim přednost před čerstvým nebo trvanlivým mlékem. Druhým důvodem doporučení těchto produktů je přítomnost probiotických kultur, s nimiž lidský organismus žije ve vzájemné symbióze.
Acidofilní mléko – mléčnou kulturu můžete využít pro výrobu acidofilního mléka. Výhodné je kulturou naočkovat mléko prvotřídní kvality, například od krav, volně se pasoucích na alpských horských loukách. Bude rozhodně prospěšnější, než mléko od krav ustájených, udržovaných v chovu při umělém osvětlení.
Jogurt – alpské mléko využijete i pro výrobu jogurtu, probiotická kultura je vhodná i pro domácí jogurtovače s termostatem, například značky Guzzanti.
Zakysaná smetana – velmi oblíbený fermentovaný mléčný produkt, který využijete i pro výrobu zmrzlinových pohárů, dortů, koláčů a palačinek. Skvěle se hodí do kombinace s kvalitními ovocnými džemy.
Kefír – zakysané mléčné výrobky, kam patří i kefír patří z hlediska Tradiční čínské medicíny mezi ochlazující potraviny, velmi příznivě ovlivňuje zejména dráhu tlustého střeva a plic, proto je také doporučován pro posílení trávení a zlepšení životní vitality.
Tvaroh – doma si můžete vyrábět i tvaroh a využijete jej pro domácí buchty nebo velmi výživné tvarohové pomazánky, ideální zejména pro sportovce, kteří regenerují a nabírají svalovou hmotu.
Měkký sýr - jistě vám zachutná i doma vyráběný měkký sýr, můžete jím pohostit vaše blízké, kteří k vám zavítají na návštěvu. Skvěle se hodí k celozrnnému dalamánku nebo kváskovému chlebu. Doplníte jej rajčatovým salátem nebo strouhanou mrkví s celerem a červenou řepou a máte vynikající pochoutku pro každou příležitost.