Mandle BIO
Nejprodávanější
Mandle jsou snad nejdéle využívanými ořechy na světě. Rostou na mandloni obecné a jejich původ se odhaduje na oblast střední Asie, Číny anebo severní Afriky. Dnes se pěstují na mnoha místech světa, především v subtropech a v teplých oblastech mírného pásu. A jako „starobylé“ oříšky, které znali již ve starověkém Řecku, jsou opředeny celou řadou pověstí.
Mají typickou příjemnou chuť i vůni a není divu, že jsou mezi lidmi tak oblíbené. Mimo to, že jsou hlavní složkou marcipánu a také jiných sladkých dobrot, mají i skvělé účinky na lidské zdraví. Takže nejlépe uděláte, když si denně dopřejete pár oříšků.
Nejlepší jsou mandle neloupané. Právě v jejich slupce se vyskytuje řada hodnotných živin. Takže když na ně máte chuť, zvolte si mandle natural anebo bio mandle s hnědou slupkou. Ovšem pokud slupku nemáte rádi, snadno se jí zbavíte spařením horkou vodou anebo nákupem loupaných mandlí.
A že toho v mandlích nenajdeme málo! Jsou bohatým zdrojem mnoha cenných látek. Obsahují velké množství tuků a vlákniny, dále sacharidy a bílkoviny. Najdeme v nich hodně hořčíku a vápníku, a dále draslík, železo, zinek, selen. Také vitamíny skupiny B, vitamín E. Cenné jsou i flavonoidy, které fungují jako účinné antioxidanty.
Lidové léčitelství doporučuje mandle při kožních a nervových problémech, ke zlepšení kvality vlasů i nehtů, k ochraně srdce, cév a zubní skloviny.
Cena mandlí od jejich koupě nikoho neodradí a hrst mandlí si tak denně může dopřát každý z nás.
Mandle obsahují zdravé tuky, které příznivě působí na naše srdce. Snižují hladinu krevního cukru, krevní tlak a cholesterol. Navíc mají zajímavé množství vápníku, železa, hořčíku a flavonoidů. A pokud se cítíte hladoví, tak vás rychle nasytí. Mandle jsou proto ideální jako malá rychlá svačina, která podpoří vaše zdraví.
Případně si z nich můžete vyrobit výživné mandlové mléko a jiné dobroty.