Lyofilizované jahody (sušené mrazem)
Nejprodávanější
Sytě zbarvené ovocné plody, jako jsou borůvky, jahody nebo maliny, obsahují velké množství anthokyanů. Jsou to poměrně silné antioxidanty, které chrání plody před působením bakterií, rostlinných škůdců, před UV zářením, větrem a deštěm. Antioxidanty jsou přirozenou součástí všech druhů ovoce a zeleniny a řadíme k nim i vitamín C a provitamín A – karoten, který se v jahodách rovněž nachází. Co se týče vitamínu C, toho je v tomto ovoci více než v pomerančích a citrónech.
Rostlina čerpá z půdy a zálivky minerální látky a stopové prvky, které jsou rovněž zastoupeny ve zralém plodu. (Ve skutečnosti však z botanického hlediska není jahoda přímo plodem, ale tvoří ji zbytnělé nažky na dužině květního lůžka.) Zralé sytě červené jahody obsahují velké množství draslíku, hořčíku, vápníku a zinku, a také síru a vzácné prvky, jako jsou molybden, vanad, bór nebo kobalt. Jsou také zdrojem organických kyselin, které ji propůjčují typickou příchuť a vůni – jsou to kyselina citrónová, salicylová, jablečná, šťavelová a chininová.
Čerstvé nebo sušené jahody by neměly chybět na žádné párty, rodinné oslavě narozenin a jmenin. Velmi často zdobí svatební dorty, jsou součástí zmrzlinových pohárů, pudinků, ovocných směsí, dezertů a zákusků. Mají velmi nízký glykemický index, mohou je tudíž jako zdravou pochoutku konzumovat i diabetici. Největší podíl objemu tvoří voda, až téměř 90 procent veškeré hmotnosti. Zbývající podíl připadá na sacharidy a vlákninu a nepatrné množství proteinů a tuku.
Čerstvé jahody lyofilizované po celý rok
Dnes je pohádka o dvanácti měsíčkách, v níž Maruška musela v mrazivém zasněženém terénu opatřit čerstvé jahody, jen vzdálenou představou o jejich nedostupnosti. Pochopitelně je můžete mít uchované v mrazáku, anebo ještě lépe sáhnout po mrazem sušených jahodách. Jsou to tzv. lyofilizované jahody, z nichž za nízkých teplot a nízkého tlaku vzduchu zmrzlá voda přechází přímo do plynného skupenství sublimací a tím ovoce ztrácí jen malé množství cenných vitamínů, antioxidantů a enzymů. Jahody sušené mrazem tedy můžete kdykoli, i v zimě, zalít vodou, nechat je nasáknout, a máte před sebou takříkajíc čerstvé sezónní ovoce.