Ledviny
Nejprodávanější
Ledviny spolu s játry, plícemi, mozkem a srdcem jsou nejdůležitějšími stavebními kameny našeho organismu. Ledviny, játra a plíce jsou navíc párové orgány, které lze pro přežití alespoň zčásti zastoupit druhým z páru, ovšem to nic nemění na faktu, že je zapotřebí zejména na tyto části těla zaměřit pozornost, co se týče prevence.
Tekutiny – o dostatku tekutin pro detoxikaci těla od škodlivin se ví již dávno, ale nesmíte to zas přehánět. Příliš mnoho tekutin může vést až k selhání ledvin a pocit žízně také nemáme „náhodou“. K tekutinám se však do pitného režimu nezapočítává alkohol ani nápoje s kofeinem (káva, čaj, kolové nápoje).
Teplo – ledvinám velmi prospívá, jestliže se teple oblékáte zejména na dolní část zad. Ledviny nemají obecně rády chlad, i když jim samozřejmě neuškodí otužování, ale permanentně odhalená záda v chladném prostředí vám mohou způsobit i výrazné zdravotní problémy.
Maso versus fazole – maso ledviny velice přetěžuje a to se pak může projevit různými civilizačními chorobami. Naopak co na podporu ledvin prospívá, jsou fazole. Nemají tvar ledviny náhodou a těm červeným, nejvíce prospěšným, se také ne náhodou říká „ledvina“.
Sladkosti a bílá mouka – co ledvinám velmi škodí kromě alkoholu (a cigaret), je i nevýživná strava. Tehdy strádají a trpí podvýživou, což se pak projeví na různých zánětech, kolikách a otocích. Dopřejte jim výživnější potraviny, než je bílá mouka a sladkosti, jako je pohanka, jáhly, quinoa či celozrnné pečivo, a kromě fazolí i hrách a čočku, vlašské ořechy, mandle, z ovoce hlavně brusinky a ze zeleniny kysané zelí, červená řepa, česnek, cibule, celer, mrkev, petržel, fenykl a papriky.
Bylinky na ledviny – prevencí a chorobami ledvin se zabývá i indická Ájurvéda, která nabízí i na našem trhu speciální čajové směsi, například ledvinový čaj Varuna. Bylinky ledviny vnímají velmi pozitivně, jestliže jsou zvoleny tak, aby jim prospívaly v dlouhodobém horizontu. Ledviny jsou totiž velmi citlivé na syntetické přípravky a vyhovuje jim spíše čaj na ledviny přírodního původu. Ledviny bylinky snáší dobře i tehdy, jde-li o koncentrovanější zdroj živin, což je například bylina Shatavari a Ashwagandha. Čaj ledviny lépe využijí neslazený, maximálně jen mírně s pomocí ječné sladěnky nebo melasy. Ledviny čaj posiluje a urychluje jejich regeneraci.