Kurkuma BIO
Nejprodávanější
Kurkuma je koření známé tisíce let – zmiňuje se o něm i nestarší světová literatura. Pochází z jižní Asie a tak na ni přirozeně narazíte především v indické, thajské a indonéské kuchyni.
Nicméně svou oblibu si kurkuma získala i u nás. Má typickou zemitě kořenitou vůni a jemně štiplavou chuť. A nejenže zajímavě chutná, ale zároveň ji můžete využít i k dobarvení pokrmů, neboť intenzivně barví do žluta. Je důležitou součástí známé směsi koření – kari.
Kurkumu můžete ve své domácí kuchyni využít na řadu způsobů. Bude se vám výborně hodit nejen při přípravě exotických receptů asijské kuchyně, ale také k dochucení jiných sladkých i slaných pokrmů – ryb, omáček, polévek, rýže i luštěnin.
Odpověď na otázku, kde koupit kurkumu, není nijak složitá. Narazíte na ni v obchodech s potravinami, s kořením i na různých místech na internetu. Jedná se o oblíbené a hojně využívané koření. Pokud si chcete koupit kurkumu, zvolte si bio kurkumu, která je zárukou dobré kvality a pěstování s ohledem na životní prostředí.
Jistě vás zajímá, jak kurkuma bio vzniká. Toto koření se vyrábí z oddenků asijské rostliny kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Jeho podzemní oddenky se nejprve suší, a poté melou na prášek intenzivně oranžové barvy – a to je nám známá kurkuma.
Cena kurkumy je naprosto zanedbatelná ve srovnání s tím, jaké má účinky na lidské zdraví.
V indické ájurvédské medicíně se využívá tisíce let pro své povzbuzující účinky. Známá je také v čínské medicíně. Navíc, Asiaté nevyužívali kurkumu pouze pro zdraví a jako koření, ale také jako zkrášlovací prostředek, protože kurkumin v ní obsažený intenzivně barví do žlutooranžova.
Jestliže vás zaujal prodej kurkumy, můžete si ji pořídit nejen kvůli její zajímavé chuti, ale také kvůli účinkům na zdraví – je antioxidantem a má vynikající protizánětlivé účinky. Navíc podporuje trávení a krevní oběh.