Produktů, které je možné vyrobit z kokosových ořechů, není málo, a mnozí se v nich nevyznají. Pojďme si proto přiblížit, co je to kokosové máslo.
Kokosové máslo se vyrábí z bílé dužiny kokosových ořechů. Jeho výroba probíhá tak, že se suchá dužina čerstvých kokosových ořechů mele tak dlouho, dokud nezíská hladkou krémovou konzistenci. Výsledný produkt se označuje jako kokosové máslo. Má příjemnou intenzivní kokosovou chuť a vůni.
Bílá dužina ořechu obsahuje 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Z minerálů je významné množství obsaženého vápníku.
Z toho vyplývá, že kokosové máslo sestává z velkého množství tuku, a proto jej můžete využít všude tam, kde byste jinak použili běžné živočišné máslo.
Ideální je pro přípravu sladkých pokrmů, ve kterých skvěle vynikne jeho kokosová chuť. Třeba pro výrobu sladkých krémů a polev. Můžete s ním vařit a péct, výborně ho využijete v raw kuchyni. A také na přímou konzumaci – třeba pro namazání na chleba či sušenky, anebo do pomazánek. Naředěním vodou získáte kokosové mléko.
Kokosové máslo je ideální zdravější variantou živočišných tuků. Obsahuje dobře stravitelné nasycené tuky středního řetězce, které jsou pro lidské tělo dobře a rychle stravitelné, takže se neukládají do tukových zásob. Navíc, kokosový tuk obsahuje prospěšnou kyselinu laurovou, která má pozitivní vliv na tělesnou obranyschopnost a má protizánětlivé účinky.
Alergici jistě ocení, že kokosové máslo neobsahuje laktózu. Pro vegetariány a vegany se jedná o ideální rostlinný tuk k využití v kuchyni.
Mimo jiné jde o dobrou výživu pro naši pokožku a vlasy, není proto divu, že se kokosový tuk hojně využívá i v kosmetice.
Ideální volbou je kvalitní kokosové máslo z čerstvých kokosů s bio certifikací, které bylo šetrně vyrobeno tak, že se hodí i pro vitariánskou kuchyni. Jistě jej doma bohatě využijete.