Jogurtové kultury
Nejprodávanější
Každý ví, že si může koupit jogurt. Čistě bílý nebo s ovocem, a ve všech supermarketech máte na výběr z tolika druhů a z tolika výrobců, že je někdy obtížné se v té spleti značek, ve složení a kvalitě jogurtů vůbec vyznat. Přesto mnohé z nás láká vyrábět si jogurt doma. Domácí jogurt má výhodu zejména v tom, že víte, z jakých surovin byl vyroben, a zároveň vás těší, že se vám daří rozmnožovat zdravou jogurtovou kulturu přímo pod rukama.
Výroba domácího jogurtu vůbec není složitá a poradí si s ní i úplný začátečník. Zpravidla se jedná o výrobu domácího jogurtu v jogurtovači, ale není problém připravit i domácí jogurt bez jogurtovače. Co je k tomu tedy zapotřebí a jak na domácí jogurt, aby vám vaše snaha přinášela radost a uspokojení, a abyste domácí jogurt také mohli někomu nabídnout jako vynikající zdravou pochoutku?
Součástí receptu na domácí jogurt je vždy jogurtová kultura do jogurtovače. Jogurtovou kulturou rozumíme živé bakterie, většinou jde o Lactobacillis delbrueckii a Streptococcus termophillus, a ty také bývají k dispozici při prodeji jogurtové kultury ve specializovaných e-shopech. Až si budete klást otázku, kde koupit jogurtovou kulturu, abyste mohli s výrobou domácího jogurtu začít, soustřeďte se na obchody, které prodávají pouze kvalitní produkty, kdy je o živou kulturu správně pečováno.
Budete-li dodržovat postup výroby jogurtu dle návodu a o jogurtovou kulturu se náležitě starat, můžete v podstatě vyrábět domácí jogurty donekonečna. Jogurtové bakterie se neustále množí, mají-li zajištěny vhodné životní podmínky, což je především kvalitní mléko a správná teplota, případně jogurtovač s termostatem. Mléko k výrobě jogurtu může být i trvanlivé, ale doporučujeme pouze mléku v BIO kvalitě, z prověřených zdrojů, například alpské mléko nadojené od krav, pasoucích se na travnatých plochách v čistém prostředí horských luk.