Jak klíčit semínka a pěstovat microgreens
Klíčení semínek je velice snadné, zvládnou jej i malé děti, je ovšem velmi důležité dbát na některá základní pravidla.
Pečlivě přebírejte semínka před naklíčením
- Nakupujte semínka určená pouze pro klíčení, nikoli na sadbu na záhon, která jsou chemicky ošetřená.
- Odstraňte to, co tam nepatří – puklé, prasklé, rozlomené či jinak poškozené kusy.
- Vysbírejte i semena s nepřirozenou barvou (např. tmavě hnědé až černé).
- Vysbírejte i úlomky trávy, hlínu a kamínky.
Proplachujte a proplachujte
- Jestliže budete klíčící rostlinky proplachovat čistou vodou, nedáte příležitost plísním a hnilobě k rychlému množení. Plíseň a hniloba se tvoří vlivem vlhkosti a tepla, ale každý průplach čistou vodou funguje jako dokonalý filtr.
- V chladnější místnosti (cca 18 stupňů Celsia), stačí průplach dvakrát denně studenou vodou. Ale u vyšších teplot, a především v létě, se doporučuje proplachovat minimálně třikrát, nejlépe čtyřikrát až pětkrát, a opět studenou vodou.
- U některých klíčících rostlinek, např. hořčice, řeřichy nebo ředkvičky se objeví drobné chloupky, to však není plíseň, ale velmi jemné kořínky. Dobře je rozeznáte např. pod lupou.
Dodržujte základní hygienická pravidla
- Misky a sklenice snadno umyjete pod tekoucí vodou jemným kartáčkem, anebo v myčce, s použitím běžného saponátu.
- Nepoužívejte abrazivní prostředky (drátěnku, písek na nádobí, drsnou houbičku).
- Nádoby umývejte pravidelně, vždy po každém klíčení, a nechte je důkladně vysušit.
Jak správně klíčit a jak předejít problémům spojeným s klíčením semen
Nakupujte semena na klíčení – nikoli určená na sadbu na záhon, která jsou chemicky ošetřená proti škůdcům jedovatými chemikáliemi. Vhodné je vybírat ta v BIO kvalitě. Pozor také na příliš stará semena, která špatně klíčí a jsou náchylnější na tvorbu plísní.
Nejprve je přeberte – dejte si tu práci a na samém začátku odstraňte všechna semena podezřelého vzhledu (rozpůlená, plesnivá, nahnilá, jinak zbarvená atp.). Pozor také na půlený hrách a čočku – ty vám samozřejmě nevzejdou.
Nejdůležitější je čistota – pracujte s čistýma rukama zbavenýma zbytků mýdla a saponátů a různých nečistot. To samé platí i o miskách a sklenicích. Semínka pravidelně proplachujte pitnou vodou (pozor na neznámé zdroje kontaminované vody). Proplachování musí být pravidelné, alespoň dvakrát za den, v teplém období roku nejlépe čtyřikrát až pětkrát, tím nedáte šanci rozvoji hniloby a plísní. Zajistěte, aby se ke klíčícím rostlinkám nedostal hmyz, hlavně mouchy, které tu mohou naklást vajíčka.
Jak poznat plíseň a hnilobu – hniloba se při klíčení vyskytuje s nižší pravděpodobností, než plísně, většinou je k tomu zapotřebí důkladný zárodek a delší čas působení vhodného prostředí (teplo a vlhko). Hnilobné zárodky bývají již na semenech s podezřelou barvou nebo tvarem, případně na poškozených jádrech s narušenou slupkou (proto je důležité je přebírat). Ale především rozpoznáte hnilobu podle velmi nepříjemného zápachu. Plíseň rovněž páchne a vytváří bílý, šedavý, někdy i zelený povlak. A co s plesnivými a zahnívajícími semeny? Nekompromisně zlikvidovat – opatrně, abyste se nenadýchali při rozptýlení sporů ve vzduchu a nádobí umývejte v gumových rukavicích.
Drobné chloupky nejsou plíseň – některá velmi drobná semínka, např. brokolice, ředkve, ředkvičky, hořčice nebo řeřicha tvoří velice brzy drobounké kořínky, které se s plísní snadno zaměňují, vyplatí se při každém podezření na plísně prohlédnout je pod lupou a rozdíl pak bezpečně poznáte.
A co semínka tvořící gel – např. lněná semínka, pohanka, seznam, chia semínka, řeřicha, rukola se vyplatí před klíčením namočit do studené vody na čtvrt hodiny, poté je důkladně propláchněte v jemném cedníku, čímž se zbaví části problematického slizu, a po vložení do nakličovacích nádob je pouze pravidelně vlhčete postřikovačem, ale už neproplachujte. Dobré je klíčit je v misce (nikoli ve sklenici), a misku nezakrývejte a zajistěte přísun čerstvého vzduchu (pravidelně větrejte). Tím se sníží pravděpodobnost výskytu plísní. Někdy se však i přes veškerou snahu nedaří plesnivění zabránit a pak tedy můžete vsadit na jistotu – klíčení na hygienických vatových tamponech a sklízet delší mladé rostlinky střiháním nůžkami a semínka pak vyhodit i s tamponem.
Pozor na velká semena - u větších semen jako slunečnice, cizrna atd doporučujeme delší dobu namáčení a klíčení většího množství najednou. Semena vyžadují větší vlhkost, aby začala klíčit.
Pokud semínka vypadají takto je to v pořádku -
Jak správně klíčit microgreens
V první řadě je dobré připomenout, že microgreens je zdrojem velmi zdravých a prospěšných látek, které vůbec můžete dodat svému tělu. Velkou výhodou je, že pěstovat microgreens není nijak složité, zvláště když si můžete zakoupit veškeré potřebné komponenty. V nabídce nechybí ani startovací sady, které obsahují i návod, tudíž z malé zeleniny nebo jahůdek se může těšit skutečně každý. A to v podstatě po celý rok, nicméně v zimě a nadcházejícím jaru to velmi ocení i váš organismus, který získá co nejvíce potřebných zdravých látek z čerstvě vypěstovaných plodů či lístků. Můžete si tak vychutnat nejen svěží chuť zeleniny podle vlastního výběru, ale samozřejmě nebude chybět ani radost z dosaženého úsilí.
Čerstvé microgreens během pár dnů
Pokud se nechcete nijak trápit s tím, do jaké nádoby a půdy zasadíte odpovídající semínka, tak si zvolte rovnou kompletní sadu, která bude vše obsahovat. V opačném případě semínka zasadíte do půdy, stejně tak, jakým způsobem byste je zasadili na záhonek. Pokud se objeví první sada pravých listů, tak se můžete pustit do první ochutnávky. Pozor kořínek musí zůstat v zemi. Nemusíte vynakládat příliš velké úsilí, aby se vám vše povedlo. Microgreens se dají pěstovat při pokojové teplotě a výhodou je, že se hodí i do malého bytu, jelikož nezaberou hodně místa. Navíc získáte i pěknou dekoraci, pokud si vyberete jednu z možností zajímavých obalů, případně květináčů.
Tohle zvládne každý
Nemusíte být odborníkem a ani žádným specialistou přes pěstování zeleniny. Stačí si zakoupit kompletní sady a jen zalít. Není zapotřebí nic víc, než můžete pozorovat, kdy se probudí semínko k životu a začne se klubat a povrch. K pěstování microgreens nepotřebujete žádné zvláštní zkušenosti, navíc vás to bude bavit a budete mít vždy čerstvý zdroj superpotravin po ruce. Hodí se na přímou konzumaci, ale rovněž jako ozdoba, dekorace, do polévek, těstovin nebo je lze přidat do různých pomazánek nebo dipů.