v jídelníčku každého, kdo dbá o své zdraví. Jsou lehce stravitelné a lze je doporučit i pro dietní režim u chorob trávicího traktu, neurologických onemocnění, nemocí oběhového aparátu i onkologických chorob. Obsahují mnoho živin, a jestliže se jedná o obilovinu v BIO kvalitě, pak jsou i zásadotvorné. Jáhly jsou doporučovány i malým dětem, objevují se v mnoha receptech jako příkrm pro batolata.
Slaná příloha, sladké dezerty – z rozvařených jáhel zhotovíte vynikající jáhlové knedlíky, poslouží jako příloha k masitým i bezmasým pokrmům. Jáhly ovšem mohou být samy o sobě přílohou pro slaná jídla i v nerozvařené podobě. Jejich velkou předností je neutrální chuť, proto je lze využít i pro sladké dezerty, výborně chutnají s kompotovaným nebo čerstvým ovocem, například s broskvemi, jahodami a malinami, a se zmrzlinou či šlehačkou.