Energie a vitalita
Nejprodávanější
Také ráno vstáváte s „těžkou hlavou“, a namísto přívalu energie se dostavuje únava, a ještě byste alespoň dvě hodiny dospávali, ačkoli máte za sebou osm hodin vydatného spánku? Uvádíte do provozu kávovar a těšíte se, až kávové aroma provoní celou kuchyň, a to ně z toho důvodu, že si vychutnáte tu svéráznou chuť nápoje, ale abyste se doslova probrali k životu? Máme pro vás lepší tip na zvýšení energie. Odložte kávu na pozdější dobu, nejlépe na odpoledne, a dopřejte si něco lepšího.
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – čerstvé ovoce a zelenina v BIO kvalitě jsou nepostradatelné pro dodávání energie nejlépe v rozmixované podobě (i s vlákninou), anebo ve formě šťáv z odšťavňovače (bez vlákniny).
Adaptogenní bylinky – hledáte-li bylinky na zvýšení energie, tak se orientujte na tuto kategorii, kam patří Ashwagandha (Indický ženšen), Korejský ženšen, Shatawari a Maca peruánská. Bylinky na energii si můžete dopřát i ve formě ájurvédských čajů na energii.
Hořčík – v současné době se díky nešetrnému zpracování potravin a nevhodným postupům v zemědělství ztrácí z potravního řetězce přirozený obsah hořčíku. Někteří lékaři tvrdí, že jde až téměř o poloviční úbytek magnésia v porovnání s dobou před třiceti lety. Proto se vyplatí toto nepodceňovat a hořčík doplňovat třeba v tabletkách na zvýšení energie. Jeho výhodou je, že se s ním nelze předávkovat. Hořčík obsahuje i zelené barvivo rostlin (chlorofyl), tak můžete tento důležitý kovový minerál doplňovat i touto cestou, například rozmixovanými listy ředkviček nebo kedluben, bílým zelím a listovým salátem. Velmi účinným dobíječem energie s vysokým obsahem hořčíku je také řasa Chlorella.
Vyšší dávky vitamínu C – vysoké dávky vitamínu C jsou nesmírně prospěšné pro imunitní systém, který zápasí s každou chorobou, včetně rakoviny. „Céčko“ je jedním z nejsilnějších přírodních „nakopávačů“, čistě přírodních prášků na zvýšení energie, které si můžete dopřát, a to v podstatě denně. Nezapomínejte však užívat vitamín C v tabletách společně s ovocnou šťávou, například s ředěným 100% pomerančovým koncentrátem, a to z toho důvodu, že podpůrné látky v ovoci, například karotenoidy, pomáhají efektivněji využít kyselinu askorbovou v tabletách, aniž by docházelo k tvorbě oxalátů v ledvinách (ledvinových kamenů).