Čočka BIO (semínka na klíčení)
Ideální pro pěstování, chuť i zdraví jsou klíčky čočky.
Čočka patří mezi zdravé a chutné luštěniny a je bohatá na vitamíny C. A, B, D, E, PP, minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, měď, je bohatým zdrojem také na antioxidanty, bílkoviny, vlákninu, obsahuje také niacin a podobně.
Pozitivně působí na nervový systém, odkyseluje organizmus, má detoxikační účinky, posiluje imunitu, vitalitu, podporuje redukci hmotnosti, má také osvěžující a ochlazující účinky, působí na rozvoj a stavbu kostí, cévní systém, má blahodárné účinky pro zdravou pleť, pomáhá při tvorbě červených krvinek.
Vlastní klíčky čočky si můžete vypěstovat ze semen nejvyšší kvality Čočka-semena na klíčky atd.
Je vhodná pro konzumaci v čerstvém stavu a také na přípravu studených a teplých pokrmů jako jsou třeba polévky, saláty, rizota, pomazánky a mnoho dalšího.
Pěstování klíčku v kuchyni je vhodné nejen pro vaši kuchyň, ale také pro vaše zdraví.
Nejprodávanější
Čočka velmi ráda a ochotně klíčí
Ideální klíčící nádobou pro čočku jsou nakličovací misky nebo sklenice a velký úspěch s ní zaznamenáte i při klíčení v systému microgreens. Její hlavní výhoda spočívá ve velikosti jednotlivých semen a v jejich tvaru. Nejsou totiž ani příliš malé, ani moc velké a tvar dobře pokryje osevní (klíčící) plochu, takže na malém prostoru vyroste velké množství nových rostlinek.
Čočka je pro klíčení vhodnou plodinou i pro začátečníky, kteří s tímto procesem nemají žádné zkušenosti, a to se týká i dětí. Právě u nich můžete s naklíčenou čočkou uspět a nadchnout je do tohoto procesu tak, že se začnou více zajímat o souvislosti s nově se rozvíjejícím životem a budou lépe chápat vývojový proces rostlinných organismů v přírodě.
Jediné, na co musíte dát při klíčení pozor, je rozvoj plísní, což se stává hlavně tam, kde je v místnosti málo kyslíku (špatně větrané prostory), a kde se lidé o klíčící rostlinky nestarají. Ty je zapotřebí pravidelně proplachovat v čisté vodě, abyste je zárodků plísní průběžně zbavovali.
Naklíčená čočka je lépe stravitelná
Proces klíčení začne z rostlin eliminovat ochranné látky, které v semenech jsou kvůli zabezpečení před sežráním zvířaty a ptáky v přírodě. Tím pádem pak nemusíte naklíčené plody namáčet ve vodě, ale můžete je jíst přímo i v syrovém stavu. Klíčením se také rozkládají stavební kameny uvnitř semene na jednodušší látky, což je pro nás opět přínosné pro lepší stravitelnost.
Jestliže chcete čočku využít i v nádobách pro microgreens, nebude to problém a naopak tím získáte vyšší a mohutnější rostlinky, plné vitamínu C a provitamínu A. Naklíčenou čočku lze pak pokládat na chléb s luštěninovou pomazánkou, anebo ji mít k dispozici jako součást zeleninového salátu s rajčaty, okurkou, světle zelenou paprikou, bazalkou a olivovým olejem. Salát lze skvěle dochutit umeoctem.