Cizrna BIO
Nejprodávanější
Cizrna je často podceňovaná a málo známá luštěnina, někteří lidé dokonce neví, jak vypadá, a kam ji zařadit. Většina strávníků masitých pokrmů zná dobře hrách, čočku a fazole, ale právě římský hrách, jak se cizrně přezdívá, by si zasloužil mimořádnou pozornost. Je totiž velmi hodnotnou a výživnou potravinou, ale především chutnou.
Cizrna v kuchyni na sto způsobů
Cizrna má jednu nespornou výhodu – lze ji upravit mnoha způsoby a její nezaměnitelná oříšková příchuť se uplatní ve studené i teplé kuchyni. Můžete jí směle přidávat do polévek, nebo jako základ cizrnového guláše s houskovým knedlíkem, do zeleninových salátů a do pomazánek v mnoha chuťových variacích.
Cizrnová pomazánka – s pomazánkou z cizrny se můžete velmi často setkat i v supermarketech, svou velkou oblibu si získala pod názvem „hummus“. Variant pomazánky může být mnoho, vynikající je s pálivou paprikou nebo chilli, s rajčaty, s cuketou a s nasekanými olivami. Můžete se o tom přesvědčit sami, jestliže zakoupíte některou z různých modifikací pomazánek, které naleznete v běžných obchodních řetězcích i v prodejnách zdravé výživy.
Vyrobit si pomazánku doma je velmi snadné, základ vždy tvoří uvařená cizrna, nejlépe v tlakovém hrnci a namočená přes noc do studené vody. Do zpěněné cibulky na olivovém oleji se přidá pro zvýraznění chuti plátek másla, sůl, česnek, koření dle libosti (pepř, mletá paprika) a malé množství citronové šťávy. Směs se promíchá s uvařenou luštěninou a na závěr po vychladnutí rozmixuje tyčovým mixérem.
Nezatíží rodinný rozpočet
Tato vynikající luštěnina rozhodně nezatíží váš rozpočet, naopak, jestliže ji zařadíte do jídelníčku pravidelně, ještě ušetříte. Cena cizrny je v porovnání s masitými surovinami, polotovary a pokrmy výrazně nižší. Navíc obsahuje na rozdíl od masa vlákninu, která podporuje zdravé zažívání a peristaltiku střev.