Čekankové sirupy
Nejprodávanější
Čekanka je jednou z nejznámějších léčivých rostlin, která se v naší zemi využívá i jako potravina. Zpracovává se její kořen a možná, že někteří z vás čekanku dobře znají, protože konzumují kávovou náhražku zvanou Melta. Melta je tradiční kávovinový nápoj z praženého žita s obsahem čekanky, známý již za socialismu.
Léčivé účinky čekankového kořene se využívají i při výrobě sirupů, čekankový sirup má dokonce větší léčebný potenciál, než Melta, protože obsahuje extrakt z kořene čekanky v 98 procentní koncentraci.
Čekanka je známa pozitivními účinky při podpoře trávení, podporuje tvorbu žluči a čistí játra. Někteří lidé tvrdí, že má podobný ozdravný efekt na trávicí trakt a zejména na jaterní tkáň jako Ostropestřec mariánský.
Čekankový sirup se výborně hodí do cereálních kaší a jako náhradní sladidlo do různých dezertů a zákusků, do palačinek nebo lívanců. Můžete jej i někomu darovat při různých příležitostech spolu s javorovým sirupem.