Zlatý len je prozatím nedoceněná potravina
Zlatý len se v prodejnách zdravé výživy prodává již dlouhou dobu, ale stále o něj není příliš velký zájem, a to zejména pro nedostatečnou prezentaci jeho benefitů. Lidé totiž neví, k čemu je vlastně dobrý, a jak jej používat.
Omega-3
Lněné semínko je spolu s řepkou olejnou a vlašskými ořechy nejcennějším zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3. Tato látka má obrovský význam pro zdraví našeho mozku, míchy, nervů a také srdce a krevního oběhu. Pro funkci těchto orgánových systémů je nepostradatelná.
Možná jste zaregistrovali masivní reklamní kampaň na prodej rybích olejů, s nimiž lze omega-3 také doplnit, ale jde to i jinak, a především jednodušší, příjemnější a zdravější formou. Lněné semínko totiž není významným alergenem a je to přirozený výživný rostlinný zdroj vhodný i pro vegetariány a vegany.
Zlatý len dokáže nahradit rostlinný ztužený tuk (margarín) a dokonce i vejce například v majonézách nebo v těstu do buchet a dortů. Můžete len zlatý přidávat do obilných kaší, do pomazánek, omáček a polévek a všude najde své uplatnění.