Zdravý kokosový olej
Široké uplatnění
Ořechové kokosy jsou opravdu významné plodiny, protože se ve velkém vyváží a mají široké využití. U nás rozhodně běžný výskyt není, protože se jim daří v teplejších oblastech u moří, což ovšem není rozhodně problém, protože se k nám ve velkém vyváží. V tropických oblastech si můžete všimnout, že mají, co se táče stravy velké zastoupení, protože plody obsahují důležitý tuk. Takový kokosový tuk je v gastronomii opravdu významný, protože má v sobě důležité nenasycené mastné kyseliny, přičemž trvanlivost je dokonce až dva roky. Dále se můžeme přesunout do světa kosmetiky, kdy kokosový olej má velmi pozitivní vliv na kůži i vlasy, což potvrzují i odborné výzkumy, takže to není jen nějaká babská rada. Zajistíme tak hydrataci a výživu, což je opravdu důležitá kombinace. Dále se tento olej používá také při sportovní výživě, protože u tohoto doplňku s mastnými kyselinami se na rozdíl od jiných produktů neukládají látky do zásob, ale postupně je spotřebováváme.
Vaření
Kokosový olej vyráběný z dužiny ořechů má, jak už jsme zmínili dobré vlastnosti pro vaření, takže na něj v gastronomii narazíme opravdu často. Rozhodně se jej nemusíme bát, protože je vhodný i pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Dokonce je to skvělá náhrada za běžné tuky, protože tento kokosový olej na vaření obsahuje mnohem méně kalorií a nezatěžuje tolik organismů. Není to jen nějaký produkt, protože podporuje třeba tvorbu hormonů ve štítné žláze. Při vaření či pečení musíme počítat s tím, že do 200 stupňů celsia má tepelnou stálost, kdy není problém jej využívat v teplé i studené kuchyni. Při smažení se nám nepřepaluje a výsledný pokrm je mnohem zdravější, než kdybychom jej připravovali na obyčejném oleji, takže i přes vyšší cenu je dobré myslet na své zdraví. Rozhodně nesmíme zapomenout na jeho výtečnou chuť, kterou jistě každý ocení. Proto je přechod z klasického oleje rozhodně příjemný přechod.