Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Zdravotní přínos čočky nelze popřít

Je čočka zdraví prospěšná, anebo je to jen zbytečný humbuk?

Lidová moudrost praví, že čočka je pokrmem chudých, ale zdravých jedinců. Ve středověku ji šlechta vnímala jako nutné zlo a nahrazovala ji vybranými lahůdkami a z tohoto přístupu se pak vyvinula řada zdravotních problémů. Kdo má však, jak se říká „všech pět pohromadě“, dobře si spočítá, co mu čočka přinese:

Je levná a dobře zasytí – čočce se sice říkalo „jídlo chudých“, ale ve skutečnosti byla pro ně větším přínosem, než kdyby jedli maso. Nebudete trpět hlady a díky vláknině si udržíte ideální hmotnost. Zároveň ji nakoupíte mnohem levněji, než masné výrobky.

Je dobře stravitelná, pokud ji umíte připravit – čočka zdraví podpoří jen tehdy, pokud ji správně připravíte. Musíte ji na několik hodin namočit, vodu slít a vařit do změknutí v nové neosolené vodě, nejlépe v tlakovém hrnci a mořskou řasou.

Obsahem živin na talíři přímo exceluje – luštěniny patří k nejvýživnějším potravinám na světě a čočka není výjimkou. Může být zelená, hnědá, červená (oranžová) i černá a každá z nich bude pro strávníka přínosem.

Odepřete si čočku s uzeným masem či klobásou

Čočka obsahuje značné množství bílkovin, a jestliže jí budete na talíři podávat s obilovinou, společně vytvoří komplex všech esenciálních aminokyselin, čímž zcela zastoupí maso. Bílkoviny v čočce jsou velmi výživné a také syté a z toho důvodu je její trávení náročnější. I přesto, že ji budete před přípravou namáčet a nebude vás pak nadýmat, k důkladnému natrávení čočkových proteinů bude zapotřebí několika hodin.

A teď si představte, že vás osloví tradiční receptura čočky s vejcem a uzeninou – uzeným masem, párkem či klobásou. Bude to přímo proteinová bomba, kde se sečte ohromné množství bílkovin z vejce, masa i čočky. Spolu s živočišným tukem to bude taková zátěž pro trávení a ostatní vnitřní orgány, že se vám z toho může udělat nevolno. Trávení takového jídla může trvat i celý den.

Takto se bohužel podává čočka ještě na mnoha místech v restauracích, hotelích a dokonce i zdravotnických zařízeních, a těm, co sestavují takový jídelníček, zřejmě nedochází dopady takového rozhodnutí.