Zdraví prospěšné fazolky mungo
Čím jsou fazole mungo zdraví prospěšné, je otázka, kterou si kladou ti, co se s nimi setkávají v obchodech poprvé, anebo se je rozhodnou zakoupit alespoň na zkoušku. Jedním z prvních ukazatelů, čím tyto drobné zelené kuličky zaujmou pozornost, je jejich neobvyklý vzhled. Jako by snad ani nepřipomínaly fazole, ale spíše hrách. A máte pravdu, k hrachu mají, co se týče biologických vlastností , mnohem blíže, než k fazolím, a právě to bývá důvodem, proč se v nákupních košících objevují velice často – dají se totiž naklíčit a konzumovat i v syrovém stavu.
Fazolky mungo spolu s odrůdou adzuki jsou jediné dva druhy fazolí, které lze klíčit, aniž byste se jimi přiotrávili. Naklíčená odrůda mungo se mimo jiné objevuje pravidelně v chladicích boxech některých supermarketů již mnoho let, prakticky od doby, kdy padla Železná opona a začaly se u nás budovat první prodejní prostory pro zahraniční obchodní partnery.
A proč si dopřát zelené naklíčené fazolky
Klíčení i pro začátečníky – kdo začíná s klíčením, měl by se soustředit na druhy semen, které vyklíčí i bez výrazného přičinění, a tam patří právě fazole mungo. Nejlépe vyklíčí v nakličovacích miskách anebo sklenicích, a jsou vhodné i pro techniku microgreens.
Perfektní odkyselovadlo – s projevy překyselení organismu se pravděpodobně setkal již každý z vás. Některé bývají nenápadné a teprve s jejich zanedbáním se objevují výraznější příznaky, vedoucí až k závažným onemocněním. Zpočátku jde o únavu, problémy se spánkem, nedostatek energie, stavy podráždění a depresí, což je ovšem období, kde lze zasáhnout cíleně a razantně a ztracenou rovnováhu obnovit. Naklíčené kuličky mungo dodávají do organismu mnoho vitamínů včetně vitamínu C, minerály a stopové prvky v organických a dobře vstřebatelných vazbách a mimo jiné i organické kyseliny. Všechny tyto látky pomáhají s překyselením, a to mnohdy lépe, než ovocné, čerstvě lisované šťávy. Vyšší účinnost v tomto směru je také dána vyšším obsahem organické síry.