Zdravější, než cukr
Nejhorší je, když stojíte v obchodě před regálem, který je plný nabídek, a díváte se na různé druhy sladidel. Můžete se sice domnívat, že slazení bude zdravější a tak bez problémů si tak pár různých rostlinných sirupů zakoupit, vždyť přece jsou zdravější a navíc se jedná o rostlinné produkty. Ono je to tak trochu zavádějící, protože si jednoznačně můžete myslet, že to, co přichází z rostlinné výroby je to nejlepší. Nebo ještě daleko horší verze je, že jim někdo začne přisuzovat léčebné dovednosti, jako mají například bylinky. Nicméně i v tomto případě musíte být více, než obezřetní. Bohužel ne vždy to může být pravda. Jaké je ale překvapení, když zjistíte, že sirup je vlastně jen cukrovým výtažkem a to pozor úplně stejně jako řepný nebo třtinový cukr.
Cukry v potravinách
Pokud chcete zjistit obsah cukru v dané potravině, tak samozřejmě je dobré se podívat na nutriční hodnoty, které jsou na každé obalu potravin. Jen někdy mají prapodivný název a působí to tak, že je vlastně vše v pořádku a žádné sladké nebezpečí zde není obsaženo.
- Sacharóza
Je složená ze dvou stejných dílů a to glukózy a fruktózy. To je samozřejmě nejběžnější sladidlo a tím je cukr, který se vyrábí předně z cukrové řepy a cukrové třtiny. A když se zaměříme na glykemický index, tak zjistíme, že je opravdu vysoký.
- Fruktóza
označuje se jako ovocný cukr. Může být hůře stravitelná, způsobovat průjmy nebo nadýmání. Je pravdou, že má sice nižší glykemický index, než sacharóza nebo glukóza, tak nijak nezvyšuje hladinu krevního cukru, jenomže zase naopak vyvolá větší chuť k jídlu. Tělo odbourává fruktózu v játrech a při rozkladu vzniká i část kyseliny močové, ta může mít nepříznivý vliv na nemoci cév a srdíčka.
- Glukóza
Je to monosacharid a je skutečně základem většiny sacharidů. V lidském těle je hlavním zdrojem energie. Když zrovna v těle chybí glukóza, tak si ji tělo umí vyrobit takzvanou glukoneogenezí. Pro přechod glukózy z krve do buněk celého těla je nezbytný hormon, který známe pod pojmem inzulin. Ten se uvolňuje díky slinivce břišní, ukládá v játrech a svalech jako glykogen.
U sladidel určitě zkoumejte obsah cukrů, fruktózy a jejich glykemický index, což vám hodně napoví.