Zdravé tuky do jídelníčku zkrátka patří
Tuky v jídelníčku tvoří základ pestré a vyvážené stravy, není proto dobré se jim přímo vyhýbat. Je však dobré rozlišovat zdravé a škodlivé tuky. Ty první můžeme do svého jídelníčku s čistým svědomím zařadit, těm druhým se snažíme co možná v největší míře vyhnout. Je však zapotřebí upozornit, že ani zdravé tuky nejsou vždy pro tělo přínosem a v některých případech nám mohou dokonce škodit stejnou měrou jako ty špatné.
Bez tuků se náš organismus neobejde, jelikož jsou to právě tuky, které mají na svědomí řadu důležitých funkcí v těle. Proč tedy do svého jídelníčku zdravé tuky zařadit?
Právě díky jejich konzumaci je snazší udržet si normální hormonální rovnováhu, která ovlivňuje mimo jiné i menstruační cyklus, výkyvy nálad, tělesnou hmotnost, trávení či dokonce chuť na sex. Mají za následek kvalitu nehtů, vlasů nebo pokožky. Zkrátka jsou v našem těle nenahraditelné a v případ nedostatku se mohou objevit zdravotní komplikace.
Mezi nejpřínosnější a nejčastější zdroje těch opravdu zdravých tuků patří semínka ořechy nebo třeba avokádo. Pokud patří mezi příznivce tuků i z řad živočišné říše, je možné přidat i mořské ryby nebo třeba vajíčka.
Podstatnými zástupci jsou v tomto případě i oleje, které si zachovají nejvíce tělu prospěšných látek, pokud jsou lisované zastudena. Olivový nebo kokosový olej asi není zapotřebí nijak složitě představovat. Ale co třeba ten lisovaný z dýňových semínek? Víte, jaké má dýňový olej účinky na lidský organismus?
- Pomáhá u jedinců s vysokým krevním tlakem a udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi
- Podporuje spánek a přináší úlevu v případě psychického vypětí
- Má antioxidační účinky
Je tedy jasné, že tuky mají v našem jídelníčku neopomenutelné místo, ale i s těmi zdravími musíme zacházet opatrně. Mají vysokou energetickou hodnotu a při větších dávkách se po nic tloustne stejně jako po těch nezdravých.