Zdravé tuky, které si zaslouží vaši pozornost

Snažíte se zhubnout a tak se mermomocí vyhýbáte tukům, jak jen to jde? To je ale chyba, pro správné fungování lidského organismu jsou totiž tuky klíčové. Samozřejmě teď není řeč o těch nasycených, které najdeme hojně v živočišných produktech, ale o těch nenasycených. Ty jsou pro naše tělo prospěné a tělo je dokáže využít mnohem lépe. Nemají totiž nutkání ukládat se do tukových zásob a proto je zde riziko tloustnutí minimální. Do těla kromě nich dostáváte i celou řadu vitamínů a minerálů. Jsou to převážně rostlinné oleje, které se získávají ze semen a ořechů. Povětšinou se jedná o oleje lisované za studena, neprocházejí tudíž rafinací a udrží si tak většinu zdraví prospěšných látek, o které by vlivem vysoké teploty jinak přišly. Jedinou výjimku z řad živočišné říše tvoří rybí tuk, který je bohatý na esenciální mastné kyseliny a už naše babičky věděly, že jedna nebo dvě lžičky po ránu neuškodí. Je bohatý hlavně na Omega-3 kyseliny, které zajišťují správnou činnost mozku a prospívají srdci i cévám. Jeho pachuť je dnes už naštěstí minulostí, neboť je možné tyto kyseliny požívat i v příjemnější formě tobolek.

Dalším zástupcem zdravých olejů je ten lněný. Získává se lisováním lněných semínek zastudena. Lněný olej použití je velmi pestré od kuchyně, před farmacii až po kosmetiku. Lněné semínko asi není zapotřebí představovat, mnohdy se přidává do pečiva, salátů nebo polévek na zvýraznění chuti. Dokonce vás možná překvapí, že se z těchto semínek dá připravit skvělý čaj. Semínka stačí povařit v horké vodě a vzniklý odvar konzumovat. Lněný olej má v kuchyni řadu využití a je možné ho přidat jako dochucovadlo do sladkých i slaných pokrmů. Nikdy se však nesmí zahřívat, neboť by se všechny obsažené látky v něm tepelnou úpravou vytratily. Má však netypickou chuť, kterou ozvláštní každý připravovaný pokrm.

button_kupte-zde