Zázračná lékárna
Nebudeme nyní vyhledávat lékárny, které by jí mohly dokonce nabízet, spíše se podíváme na tento strom jako na poklad, který je skutečným přínosem pro naše zdraví. Dříve se běžně tradovalo, že pokud bylo nalomené zdraví, tak oskeruše to jednoduše spraví. Zřejmě k takovému výroku musel být důvod, protože jinak by se toto rčení těžko dochovalo. A rozhodně se její účinky využívají dodnes. Pokud se podíváme na její pupeny, tak ty jsou dobré v gemmoterapii na mízní a žilní problémy. Dále se dají skvěle využít květy i listy, které mimochodem velmi příznivě ovlivní trávení a celkově povzbudí organismus. Zacílí se na revmatismus a dokonce se podávají i při teplotách. Z oskeruše se vyrábí tinktury a mastičky, které jsou běžně dostupné v obchodech i lékárnách.
A co plody, platí to i jejich případě?
Plody oskeruše se dají konzumovat až poté, co změknou, je to z toho důvodu, že obsahují třísloviny, ale jinak i ty jsou velkým přínosem pro lidské zdraví. Jsou v nich přítomny flavonoidy, karotenoidy, zástupci vitamínů skupiny B, provitamín A, a samozřejmě nechybí ani vitamín C. Dokonce se uvádí, že ho obsahují jen o něco méně, než citrusy a zhruba je ho pětkrát více, než v jablíčkách nebo i hruškách. Z minerálů zde spolehlivě nalezneme vápník, draslík, hořčík, fosfor, bor, jód, železo a nechybí dokonce ani organické kyseliny. V tomto případě se jedná o kyselinu jablečnou, vinnou, octovou, citrónovou a ještě i další složky. Na druhou stranu mají samozřejmě i větší množství cukru, co by se dalo říci, že jim to kazí trochu na slávě, ale zase obsahují i rovněž velké množství vlákniny, pektiny a vodu. Navíc cukr není rafinovaný, ale přírodní, takže to není zase taková katastrofa.
Již naši předkové věděli, jakou má sílu. Plody oskeruše se sušily a poté se semlely na jemný prášek. Sypaly se jimi například klasické kynuté knedlíky nebo na sucho pečené placky. Také není problém z nich vyrobit chutnou a zdravou marmeládu.