Zařaďte do svého jídelníčku superpotraviny!
Superpotraviny jsou vlastně jakýmsi marketingovým lákadlem, na který slyší lidé se zájmem o zdravou výživu. Jejich definice není nijak blíže specifikovaná, ale obecně je možné říci, že se jedná o potraviny bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky nebo antioxidanty. Je dobré zmínit, že většina potravin, které se předponou „super“ mohou pyšnit, pochází z oblastí mimo Evropu. Několik superpotravin však můžeme najít i u nás, pravidelně je konzumujeme a třeba o jejich prospěšnosti na lidské zdraví ani nevíme (borůvky, zelený ječmen, brusinka atd.).
Z řad tradičních zahraničních potravin je pak dobré zařadit ryby nebo citrusové ovoce. Vyšší koncentrace tělu prospěšných látek je povětšinou v potravinách, které se přirozeně vyskytují v nehostinných podmínkách. Matka příroda tak možná chtěla tamním obyvatelům nabídnout koncentrovanou zásobu vitamínů a minerálů, díky které by měly větší šanci na přežití.
Spirulina a chlorella, dva nejznámější zástupci superpotravin
Spirulina je sladkovodní sinice, která je bohatá na bílkoviny, beta-karoten nebo železo. Dále obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Podporuje naší imunitu, pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům nebo zlepšuje trávení. Nejčastěji se prodává ve formě jemně namletého prášku nebo kompaktních kapslích.
Ať už je tato nenápadná bakterie jakkoliv účinná a spirulina nežádoucí účinky se objevují jen zřídka, je zapotřebí na ně upozornit. Povětšinou se jedná o alergickou reakci, která se může objevit u jedinců trpící na alergie. Alergická reakce je doprovázená nepříjemným svěděním a zarudnutím kůže. V horších případech může být doprovázena dušností.
Chlorella pochází z rodu sladkovodních jednobuněčných řas. I ona je typická svou zelenomodrou barvou, která může od konzumace leckoho odradit. Její pravidelné užívání pomáhá při onemocnění jater a střev nebo podporuje přirozenou obranyschopnost.