Význam magnézia (hořčíku) v organismu
Z potravin ubývá hořčík a ne každý si tuto skutečnost uvědomuje, dokonce i mnozí lékaři.
Někteří odborníci, např. prof. MUDr. Zdeněk Zadák CSc., se na tento fakt snaží upozornit, ale bohužel se stále hořčíku nedostává tolik pozornosti, jakou by si zasloužil (i když je mezi lidmi informovanost vyšší, než tomu bylo před několika lety). Proč je hořčíku v potravinách málo? Za posledních padesát let jeho množství pokleslo v některých případech až o polovinu, je to způsobeno nešetrným a nepřirozeným způsobem pěstování a zpracování zemědělských surovin.
Dříve se pole hnojila zpravidla chlévskou mrvou, ovšem ve dvacátém století již převažovala zemědělská velkovýroba a spolu s tím i průmyslová hnojiva, jako je např. NPK (dusík, fosfor, draslík). Na hořčík se jaksi zapomnělo, ale ten je natolik reaktivním kovovým prvkem, že se z rostlin postupně vytrácí, a málokdo má jeho množství v zemědělské půdě pod kontrolou. A tak se nelze divit, že např. v jablku z běžných supermarketů je hořčíku sotva polovina množství, které bylo v těchto plodech před 30 lety.
Suplementace se vyplácí
Projevy nedostatku magnézia v organismu se projevují v široké škále a to je právě problém, který znesnadňuje správnou diagnostiku. Mohou to být různé křeče včetně hladké svaloviny (např. trávicí orgány, bránice (zhoršené dýchání), stažení hrdla, křeče v lýtku, ale jeho deficit souvisí i s depresemi, problémy se spánkem, únavou, špatnou koncentrací a pocitem nedostatku energie.
Dnes se opravdu vyplatí jeho suplemenetace. Hořčíku je hodně např. v ořeších a arašídech, ale ty obsahují mnoho tuku a většina magnézia se využije pro jeho trávení a pro doplnění deficitu to nemusí stačit. Vhodné je např. kvalitní kakao či kvalitní čokoláda a některé doplňky stravy v tabletách, např. hořečnatý citrát, laktát, anebo chlorid hořečnatý ve farmaceutické kvalitě. Vstřebatelnost je z těchto zdrojů velmi vysoká a předávkování prakticky nehrozí, protože se nadbytek magnézia ihned vyloučí v moči, ale častěji formou řídké stolice. Vyplatí se však dodržet dávkování doporučené výrobcem.