Význam klíčení semen nestaví jen na vitamínech a minerálech
Rostlinná semena jsou vynikajícím zdrojem potravy pro ptactvo, o tom se přesvědčí každý, kdo ptákům v zimě sype do krmítka slunečnici, ptačí zob, oves, pšenici špaldu, ale třeba i ořechy. Pochopitelně, že poskytují výživu i nám, lidem, ovšem my z toho můžeme vytěžit mnohem více. Byli si toho vědomi lidé již ve starověku na základě svých vlastních zkušeností, jestliže semena podrobili klíčení.
Život v každém semenu
V každém semínku je ukrytá živoucí energie, život je vlastně všude kolem nás, ačkoli to někdy na první pohled nevypadá, na této skutečnosti také staví příznivci tzv. „raw“ stravy, z níž přijímají nejen živiny v podobě minerálů, vitamínů a dalších nutričních složek, ale i energii. Sníme-li syrové jablko, mrkev nebo třeba listový salát, dobíjíme své energetické „baterky“ velmi významně a tím nejen obohacujeme svůj život, ale zároveň posilujeme imunitní systém a celý složitý komplex fungování našeho organismu.
Nakličování semen má tentýž význam, jako všechny čerstvé „raw“ rostlinné potraviny v přirozené podobě. Klíčením se navíc začínají pomocí živých enzymů rozkládat (metabolizovat) proteiny i sacharidy na jednodušší, lépe využitelné dílčí složky, navíc je jich v semenech obsaženo mnohem více, než např. v čerstvém jablku. Proto také postačí pouhá hrst naklíčených semínek na celý den, aby nám poskytla potřebné živiny.
Vybírejte semena z BIO zdrojů, určená ke klíčení
Až se budete chtít pustit do nakličování špaldy, čočky, řeřichy nebo fazolí mungo, pečlivě vybírejte zdroj, odkud semínka pochází. Vyhýbejte se cíleně těm sadbovým, určeným na záhon, která jsou většinou ošetřena toxickými přípravky proti škůdcům. Vhodné je také konzumovat plody pěstované na šetrně hnojené zemědělské půdě s označením BIO. Většina běžných plodin totiž pochází z polí obohacovaných průmyslovými hnojivy (např. typ NPK), a tím se z půdy i z rostlin vytrácí některé cenné minerály, především hořčík. A život bez hořčíku je doopravdy „hořký“.