Bez těstovin si nedokážeme představit italskou kuchyni a v naší zemi se staly součástí jídelníčku již za bývalého režimu, který je propagoval v různých reklamních brožurách. Pochutnávali jsme si na nich ve školních i závodních jídelnách a zdomácněly i v regálech spíží a kuchyňských linek.
Jejich zásadní výhodou je velmi rychlá příprava, nevyžadují žádné mistrovské kousky kuchařského umění a za pár minut máte na talíři kolínka, vřetena, nudle, fleky, italské penne anebo špagety či makaróny. Má to ale jeden háček. Ačkoli se zdá, že jde o zdraví prospěšné výrobky potravinářského průmyslu, není to tak docela pravda.
Může za to mouka
Mnoho pozornosti se při nákupu těstovin věnuje tomu, zda jsou bezvaječné, či nikoli. Vejce totiž mohou být alergenem a má to své opodstatnění, ale to není vše, na co zaměřit pozornost. Zdrojem problémů je i mouka. Klasické těstoviny se převážně zhotovují z mouky bílé, zbavené vnější slupky, která je sice na pohled krásně vybělená a relativně „čistá“, ale zároveň zbavená většiny živin. Ty jsou koncentrovány právě v té vnější části obalu obilného zrna.
Současný trend mnoha směrů zdravé výživy však naštěstí nabízí alternativu – těstoviny celozrnné. Základní surovinou pro výrobu je kompletní obilné zrno pšenice špaldy nebo žita, zpracované tak, jak to probíhalo před staletími, kdy ještě nebylo lidstvo poznamenáno úskalími mouky vymílané pouze z obilného endospermu. Máte pak na svém talíři skutečný výživový zdroj v podobě, jakou nám servíruje sama příroda.
Těstoviny z celozrnné mouky jsou vhodnou přílohou do zeleninových salátů, bezmasých i masitých jídel ve stovkách variací, které jsou k dispozici v kuchařských receptech mnoha zemí světa. Můžete jimi zcela nahradit jejich předchůdce z bílé mouky, s nimiž se stále běžně setkáváme v regálech obchodních domů, kde si je mnoho strávníků den co den vkládá do nákupních košíků.