Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Výhody celozrnných těstovin

Obiloviny jsou jednou ze základních složek výživy člověka, ale velice záleží na tom, jak jsou zpracované. Moderní technické vymoženosti z nich dokážou vytvořit neuvěřitelně pestré množství nejrůznějších variací, ale ne všechny se hodí ke konzumaci. V tomto směru musíme být důslední a máme-li opravdový zájem zapracovat sami na sobě, na svém vlastním zdraví, musíme rozlišovat to pomyslné „zrno od plev“. Není totiž „všechno zlato, co se třpytí“.

Bílé nebo celozrnné

Rohlíky, bagety bulky a housky – každý den se v České republice zkonzumuje několik milionů kusů bílého pečiva. Je to až zarážející vzhledem k faktu, z čeho se vyrábí, a co obsahují. Je to prakticky bezcenná hmota, zbavená většiny výživných složek, která pouze rozkýve hladinu inzulínu v krvi, a pocit sytosti se dostaví, až když jste přejedení. 

Draze vykoupená sleva – bílé pečivo je levnější, než celozrnné, a to se týká i těstovin. Proto je také mnoho lidí nakupuje, ovšem neuvědomují si, že za levný nákup budou v budoucnu mnohonásobně doplácet zdravotními problémy. Vyhněte se ve svém zájmu bílé mouce ve všech podobách, včetně koblih, dortů, sušenek a oplatek a nahraďte ji grahamovou nebo žitnou či špaldovou.

Celozrnné těstoviny – jejich hlavní výhodou je snadný a rychlý způsob přípravy. Vyrábí se z mouky celozrnné, nejčastěji špaldové, žitné a ječné, rozemílané z celých zrn, tudíž se všemi potřebnými živinami. Mají zároveň dostatek vlákniny, takže se jich nepřejíte, a takto elegantně a bez námahy můžete přispívat k udržení správné tělesné hmotnosti. Celozrnné výrobky mají také nízký glykemický index a jsou přirozenou složkou stravy i pro diabetiky.

Jak je to s lepkem (glutenem) – celozrnné těstoviny obsahují lepek, ale to neznamená, že jsou špatné. Lepek způsobuje vážné problémy pouze tehdy, není-li ve stravě dostatek živin a vlákniny (což je případ např. bílého pečiva a necelozrnných těstovin). Samozřejmě je nutné přihlížet k těm, co musí dodržovat bezlepkovou dietu, ovšem pro zdravého člověka nepředstavují celá obilná zrna s obsahem lepku žádné nebezpečí.

button_kupte-zde