Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Vitamín D doplňujte i na jaře

Vitamínu D se říká „sluneční vitamín“, tvoří se přirozeným mechanismem za přispění jater skrze pokožku, kam dopadá sluneční záření. Ten „mechanismus“ však vyžaduje několik podmínek. Za prvé by měla být pokožka pokryta přirozenou vrstvou tukových buněk a měla by být dostatečně prokrvená a vyživovaná. S tím mohou mít potíže zejména lidé dříve narození, jejichž pokožka zdaleka neodpovídá kvalitě kožního epidermis v mládí, nedostatečně hydratovaná a vláčná pokožka, extrémně vrásčitá, vysušená a popraskaná mnohem hůře spolupracuje s tvorbou slunečního vitamínu a jeho deficit se pak s přibývajícím věkem může prohlubovat.

Další podmínkou k jeho tvorbě je správná funkce jater a zde bychom si měli uvědomit, že jaterní tkáň je u většiny z nás doslova přetížena. Musí zvládat odstraňovat nejen metabolity odumírajících buněk a choroboplodných zárodků, ale také jedy obsažené v ovzduší, v potravinách, vodě a nápojích, v lécích, nemluvě o cigaretách, alkoholu či kofeinu.

Problematické je zároveň množství přijatého slunečního záření na plochu pokožky v průběhu roku. V našem mírném pásmu je to optimální pouze v létě, tedy zhruba od konce května do poloviny září. Zbývající měsíce v roce není slunění dostačující a navíc k tomu přispívají i zaměstnání, která provádíme v uzavřených objektech, ať už v kancelářích, anebo v dílenských provozech. Výsledkem je pak deficit vitamínu D, jinými slovy problémy, které z toho plynou. Jsou to zejména:

Deprese a úzkosti, psychické obtíže, neurologické problémy.

Špatné využívání vápníku, kdy jsou vitamín D, vitamín K2 MK7 a hořčík nezbytnou podmínkou k jeho implementaci do kostí, zubů, nehtů, vlasů, svaloviny a dalších částí těla. Vitamín D potřebujeme i pro to, aby se vápník neusazoval v cévách, neucpával je a neohrožoval nás náhlými cévními příhodami (infarkt či mozkové mrtvice).

Problémy s imunitou, její oslabení vede k zánětům, nachlazením, chřipkám, ale i vážnějším chorobám.

Jak déčko doplnit

V potravinách se nachází ve velmi omezeném množství, nejlepším zdrojem jsou tučné mořské ryby, ale zde zas nemáte jistotu ohledně obsahu rtuti, kadmia a dalších toxinů. Ideální je suplementace vhodným přípravkem, např. ve formě tablet či kapek s olivovým olejem. Nezapomínejte však, že je nutné dodržet správné dávkování, vitamínem D (pouze tím přijatým ve stravě) se totiž můžete předávkovat.