Umeocet nemá s octem nic společného
Zeptáte-li se kteréhokoli stoupence makrobiotiky, co je umeocet, dozvíte se s velkou pravděpodobností pravdivou informaci, a možná i něco navíc. Makrobiotika využívá umeocet jako jedno ze základních dochucovadel, a nejen to, lze s ním vyrovnávat nežádoucí efekt některých překyselujících pokrmů. Pojďme se na tento zajímavý přírodní produkt zaměřit více do hloubky a začněme pěkně popořádku:
Není to ocet – předpona „ume“ rozhodně neznamená, že jde o jakýsi upravený ocet, název je pouze povrchní označení jeho svérázné chuti, i když ani octem ji nelze přibližně popsat. V jeho chuti převažuje kyselost a slanost, což je pochopitelné z jeho původu. Vyrábí se z velmi kyselých a trpkých, japonských švestiček „umeboshi“ neboli plodů Meruňky japonské. Švestičky prochází dlouhodobou fermentací bakteriálními kulturami ve slaném nálevu a finálním produktem jsou jak samotné fermentované plody, tak i jejich šťáva, kterou právě nazýváme umeoctem.
K čemu je to dobré
Kombinace kyselé a slané chuti je velmi výhodná pro dochucování omáček, polévek, pomazánek a dalších polotekutých a tekutých pokrmů. Je to jedno z nejzdravějších dochucovadel dostupných na trhu, a navíc za velmi rozumnou cenu. Nelze se jím předávkovat a i jeho pravidelná konzumace nevykazuje žádné vedlejší účinky. Bez obav jej můžete v kuchyni servírovat i dětem a lidem s mnoha chorobami, a to i chronicky nemocným seniorům.
Překyselení – jestliže se přejíte sladké mléčné čokolády, nacpete se bonbóny, sníte párek v rohlíku a dopřejete si další podobné nezdravé pochoutky, pak vám ume-ocet pomůže eliminovat rozvoj odpadních kyselin v organismu a zabrání nebo sníží efekt překyselení. Stačí spolknout čajovou lžičku umeoctu a zapít ji ihned vodou, nebo ji s vodou přímo naředit a vypít. Máte-li doma přímo švestičky umeboshi, s těmi docílíte ještě výraznějšího účinku.