Tuky do našeho jídelníčku zkrátka patří, ale ty zdravé!

Většina doporučení v případě redukce váhy vyzívá z jídelníčku vynechat veškeré tuky. Odtučněné výrobky, pokrmy připravované s minimem tuku a na vodě, ovoce a zelenina…doporučené rady, kterými se dá řídit stěží. Takto upravené pokrmy totiž vaše chuťové pohárky nechají chladnými a dřív nebo později vás navíc taková dieta přestane bavit. Nic na tom nezmění ani fakt, že i v případě redukce tělesné hmotnosti tvoří tuky součást jídelníčku.

O tucích se v poslední době mluví jen v souvislosti s jejich škodlivostí, ale mnohé publikace nezmiňují, že druhů tuků je hned několik. Nadměrná konzumace nezdravých tuků může způsobovat vážná onemocnění, jako je obezita nebo kardiovaskulární komplikace. Stejně tak je ale důležité podotknout, že jsou pro náš organismus nezbytné a podílejí se na celé řadě tělesných funkcí.

I ten největší lék může v případě nadměrného množství organismu spíše uškodit. S tuky je to stejně, přílišné přijímání tuků je pro organismus škodlivé. Podobné to je ale v případě jeho nedostatku, kdy můžeme pozorovat zhoršenou kvalitu vlasů, pleti, hormonální nerovnováhu atd. Zkrátka je důležité ve stravě udržovat jakýsi balanc, který naše tělo vyžaduje. Do našeho jídelníčku tuky patří a bez nic nemůže tělo existovat!

Existují však zdravé tuky, které jsou pro lidský organismus přeci jenom vhodnější a najdeme je například v ořechách, avokádu a za studena lisovaných olejích. Ořechy nejen že jsou velmi chutné a zdravé, ale určité druhy pomáhají bojovat proti celé řadě onemocnění. Takovým zástupcem jsou i para ořechy cholesterol. Ty ho při pravidelné konzumaci umí účinně snižovat. Což prokázaly i nezávislé studie, které zkoumali u několika desítek respondentů se zvýšeným cholesterolem reakce na konzumaci těchto skořápkových plodů. Není proto vůbec od věci zařadit je do svého jídelníčku třeba jako prevenci.

button_kupte-zde