Těstoviny – to nejsou jen špagety, kolínka a fleky z bílé mouky
Kdybyste uspořádali průzkum veřejného mínění a pokládali v něm náhodně vybraným jedincům otázky na téma: „Co jsou to těstoviny a jaké znáte?“, možná byste byli překvapeni, kolik lidí, zejména dříve narozených, za těstoviny považuje pouze ty žlutavé variace kolínek, vřeten, fleků, nudlí, makarónů a špaget, co se na nás „usmívají“ v přeplněných regálech supermarketů. Všechny mají společného jmenovatele – vyrábí se již mnoho desítek let výhradně z bílé pšeničné mouky. Ta ovšem nejen, že obsahuje lepek, ale je v první řadě zbavená vnější slupky a ochuzená o většinu živin, které se nachází v celém obilném zrnu. Tím pádem se jedná o potraviny, co nemají se zdravým životním stylem nic společného.
Znáte-li někoho takového ve vaší rodině, mezi příbuznými či známými, naznačte mu (jí), že existují i jiné, zdravé těstoviny, vhodné ke každodenní konzumaci, které lze mezi sebou střídat a připravovat tak velice pestrý jídelníček pro dospělé i pro děti. Rozlišujeme je podle dvou základních kategorií – na těstoviny obilné a luštěninové.
Obilné – ty jsou připraveny z celozrnných obilovin, případně pseudoobilnin, z nichž některé jsou i bezlepkové. Mohou být z mouky či krupice pšeničné a žitné, ale i kukuřičné, pohankové, rýžové, amarantové, anebo dokonce mouky teffové, což jsou rozemleté, velmi výživné plody pseudoobilniny miličky habešské. Zdravé obilné těstoviny jsou vždy zhotoveny z celozrnné mouky a obsahují všechny živiny z původního obilného zrna. Skvělou volbou jsou i kukuřičné těstoviny s červenou řepou.
Luštěninové – nejen, že krásně vypadají a hrají všemi barvami, jsou velmi výživné a zdravé a lépe stravitelné, než samotné luštěniny. Nevyžadují tak pracnou přípravu a hodí se pro každého, kdo má zájem se zdravěji stravovat, než většina populace „civilizovaného“ světa. V nabídce obchodů se zdravou výživou objevíte kupříkladu těstoviny z červené či černé čočky, hrachu, zelené sóji a cizrny.