Ten zpropadený chlór
Když budete občas sledovat (nezištně) některé zákazníky v supermarketech, povšimnete si, jak nakládají do nákupních košíků obrovská množství balených vod. Je to však docela zbytečný krok a mnohdy i protichůdný. Kupovat balené vody pravidelně není nejlepší nápad, jde totiž o to, že leží dlouhou dobu ve skladech a v podstatě nemáte přehled, jak dlouhá doba uplynula od jejího stáčení, než doputovala do obchodu.
V České republice je navíc kvalita pitné vody na špičkové úrovni z hlediska mikrobiologického a v podstatě i složením minerálů. Zdraví škodlivá není ani velmi tvrdá voda, neboť jsou v ní rozpuštěny ionty vápníku a hořčíku, které naše tělo využije jako živiny. Jediný zádrhel je ale chlór.
Ten se do vody musí přidávat, aby mohla putovat potrubím a cestou „nesbírala“ bakterie a další patogeny. Volný chlór ve vodě však způsobuje v organismu nemalé problémy, proto bychom se jej měli zbavit. Byla totiž prokázána souvislost mezi volným chlórem ve vodě (nikoli chloridy) a ukládáním vápníku v cévách a tím pádem se vznikem infarktů a mozkových mrtvic. Paradoxně jsou na tom hůře lidé, co pijí kohoutkovou vodu velmi měkkou (např. na horách), v tvrdé vodě se totiž chlór rychle naváže s dalšími prvky za vzniku neškodných chloridů, např. chloridu hořečnatého.
Jak se chlóru zbavit? Jednoduše
Máte dvě možnosti a obě jsou pořád levnější, než investice do balených vod, které byste museli použít nejen na pití, ale i na vaření:
Filtrace – existují kvalitní filtry či konvice s vložkou k odstranění volného chlóru a v přepočtu na spotřebu balené vody vychází nesrovnatelně levněji. V balených vodách byla navíc zjištěna (v některých případech) přítomnost toxických látek, jako je dichlormethan a benzopyren.
Investujte do přírodního vitamínu C
Citron a ovocné sirupy – jestliže přidáte na litr vody 30 kapek citronu, pomeranče nebo grepu, volný chlór vytvoří díky vitamínu C (kyselině askorbové) sloučeniny (chloridy a slabou kyselinu chlorovodíkovou, kterou máme v žaludku) a tím se nestane pro organismus toxický. Citron můžete přidávat do vody na vaření i na pití a podobného efektu docílíte (tedy hlavně na pití) s ovocnými sirupy bez přidaného cukru v BIO kvalitě. Takový sirup je plný vitamínu C a dalších prospěšných složek.
Chlór lze také odstranit z vody převařením nebo odstátím, ale museli byste veškerou vodu nechat vařit alespoň 10 minut a odstát cca 2 hodiny, což je neekonomické a zdlouhavé.