Také milujete palačinky
Příprava palačinek nevyžaduje žádné speciální znalosti či dovednosti, svede je i začátečník a můžete ji pod dohledem svěřit i dětem. Nepotřebujete k tomu dokonce ani vejce, těsto se vám spojí i tehdy, nahradíte-li jej lžící vanilkového pudinku. A někdy ani ten není nutný, záleží na vaší šikovnosti a vhodném poměru vody či mléka vůči pšeničné mouce.
Mouka je samozřejmě základní surovinou, a zde se dostáváme ke kardinální otázce, jaké mouce dát přednost, zda té bílé, nebo celozrnné. S bílou moukou budou určitě nadýchané a možná, že i vzhledově atraktivnější, jenže pro vaše tělo budou představovat značnou zátěž. Nebude v nich vláknina, budou ochuzené o vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, vápník, zinek, železo, fosfor, selen a další prvky, které v obilném endospermu bílé mouky tvoří jen nepatrnou část jejich celkového množství.
Bez biolády to nebude ono
Bioláda je svérázný název potravinářského produktu, který v sobě spojuje dva termíny – marmeládu a BIO. Je to tedy marmeláda z BIO surovin, vypěstovaných v přirozeném prostředí a s přirozenými postupy, jaké znali a využívali naši předkové. Bez biolády nebudou palačinky palačinkami, na výběr máte mezi hruškovou, jahodovou, meruňkovou, borůvkovou, višňovou, švestkovou, anebo méně známou z černé jeřabiny (arónie) či z muchovníku olšolistého.
Biolády lze mezi sebou střídat a využít tak pestrého spektra chutí a samozřejmě užitečných vitamínů a dalších látek, které nám ovoce ve své rozmanitosti nabízí.
Zkuste je ochutit jogurtem či kysanou smetanou
Palačinky s ovocnými marmeládami jsou skutečnou pochoutkou, ale jestliže je doplníte bílým (kvalitním) jogurtem nebo zakysanou smetanou, máte další chuťovou variaci navíc a spolu s ní i probiotika (prospěšné bakterie) pro lepší trávení. A jedna rada na závěr – smažte je na rozpálené pánvi na kvalitním BIO rostlinném nerafinovaném oleji, lisovaném za studena, např. olivovém, slunečnicovém či řepkovém, anebo na přepuštěném másle Ghí.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.